Advertentie
Pumpkin spice is een specerijenmix die vooral in de Verenigde Staten erg populair is. Zodra de eerste blaadjes er van de bomen vallen, liggen de winkels vol met producten met pumpkin spice als grootste smaakmaker.
Van koekjes en cakes tot luxe lattes. Al kan je voor een pumpkin spiced latte ook hier in Nederland een bezoekje aan Starbucks brengen, zelf maken is veel leuker. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis!
Iedere week recepten en kooktips in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Zelf maken: pumpkin spice
Al doet de naam anders vermoeden, pumpkin spice heeft niets met pompoen te maken. De specerijen uit het mengsel worden traditioneel in een Amerikaanse pumpkin piegebruikt.
Deze taart is bij de meeste Amerikanen het klapstuk van het Thanksgiving-diner dat midden in de herfst plaats vindt. Omdat de meeste Amerikanen hier niet op kunnen wachten, zijn producten met pumpkin spice waanzinnig populair.
De mix heeft wat weg van ‘onze’ koek- en speculaaskruiden maar is toch net wat anders.
Recept: pumpkin spice specerijenmix
De basis van pumpkin spice bestaat uit kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel en piment. Je kunt voor de mix gemalen specerijen gebruiken maar je krijgt de mooiste mix met hele specerijen.
Hele specerijen kan je namelijk heel goed kort in een warme pan roosteren waardoor de aroma’s en smaak beter vrijkomen. Vervolgens maal je deze hele specerijen fijn in een schone koffiemolen.
Een vast recept voor de specerijenmix bestaat eigenlijk niet. Al staan de ingrediënten vast, de verhoudingen verschillen. Zo kan jij de mix helemaal naar je eigen smaak aanpassen!
Liever wel een beetje houvast? Neem dan:
- een deel gemalen nootmuskaat
- twee delen gemalen piment
- twee delen gemalen kruidnagel
- vier delen gemberpoeder
- acht delen gemalen kaneel
Meng de specerijen door elkaar en bewaar in een goed afsluitbaar potje. De specerijenmix is maximaal een jaar houdbaar. Maak dus ieder jaar een nieuwe batch. Voor in je latte of homemade American cookies.
> naar het recept: American cookies
Lees ook: Verschillende soorten pompoen en wat je er mee kan doen
Onze tips
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze lekker krokant
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso martini-tulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Spinazie opnieuw opwarmen: goed of gevaarlijk?
Column van Raghenie: de Surinaams-Chinese keuken
Slowcooker tips: zo maak je jouw gerechten nóg lekkerder
Pompoen uithollen en snijden voor Halloween: zo doe je dat
Wat zijn crumpets en hoe kun je ze zelf maken?
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat
Tomatensaus maken: de beste tips en recepten
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.