Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
piment allspice

Wat is piment en wat kun je ermee?

Advertentie

Ooit gehoord van piment? Vast wel, want het staat regelmatig in de ingrediëntenlijst. Maar heb je je ooit afgevraagd wat piment eigenlijk is? Wij wel, dus gingen we op onderzoek uit om alles te ontdekken over deze specerij. Want was is piment, hoe smaakt het en wat kun je er allemaal mee?

Wat is piment?

Je kent de naam vast, maar wat is piment eigenlijk? Piment is een plant waarvan de zaden als specerij worden gebruikt. De zaden worden geplukt nog groen en onrijp zijn, gedroogd en eventueel gemalen. Gedroogde pimentkorrels lijken op peperkorrels, maar dan iets gladder en bruin. Het komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied, van waaruit het in de vijftiende eeuw met schepen in Europa terechtkwam. Een eeuw later verwerkten ook Europeanen de korrels in hun gerechten. Op de Caribische eilanden zijn de korrels nog steeds een geliefd ingrediënt en ook in de Verenigde Staten, Mexico en het Midden-Oosten is het erg populair.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je piment?

Het is veelal in twee vormen te koop: hele, gedroogde korrels, of diezelfde korrels gemalen. Beide varianten zijn bij de meeste supermarkten verkrijgbaar. Ook natuurwinkels en kruidenspeciaalzaken hebben piment bijna altijd wel op voorraad.

Hoe smaakt piment?

Piment smaakt naar een combinatie van nootmuskaat, kruidnagel, kaneel. Het aroma doet ook denken aan peper, al is het iets minder scherp. Het heeft een redelijk sterke smaak die overheersend kan zijn, dus wees voorzichtig wanneer je het in je gerechten gebruikt.

Wat kun je er allemaal mee?

Je kunt piment in zowel hartige gerechten, zoals jerk chicken, als in zoete gerechten, zoals traditionele gingerbread, gebruiken. De specerij doet het erg goed in marinades voor vlees, om worstjes op smaak te brengen en om cakes en koekjes te kruiden. Als je er niet te veel van gebruikt, voegt piment een heerlijke, subtiele smaak en diepte aan je gerechten toe.

Hoe vervang je het?

Als je even geen piment op voorraad hebt, kun je gelukkig nog steeds gerechten waar het in verwerkt zit maken. Vervang de piment dan door een mengsel van kruidnagel en zwarte peper. Je kunt ook kruidnagel, kaneel en nootmuskaat gebruiken. Gebruik in dat geval 1 deel kruidnagel, 3 delen kaneel en een snufje nootmuskaat.

Recepten met piment

Al klaar om te koken met deze krachtpatser? Wij wel! We hebben een aantal gerechten waarin piment zijn heerlijke, kruidige aroma aan afgeeft voor je verzameld.

#stovember: gumbo met kip en garnalen

Gumbo met kip en garnalen

Een klassiek gerecht uit Louisiana, waar gumbo het officiële staatsgerecht is. De pimentkorrels in dit recept brengen de garnalen en okra heerlijk op smaak.

Naar het recept
Rosbief van hert met specerijenkorst en knolselderijremoulade

Rosbief van hert met specerijenkorst en knolselderijremoulade

In dit gerecht gebruik je naast piment ook nog veel andere specerijen om het hertenvlees op smaak te brengen. En geloof ons: die combinatie is héél lekker!

Naar het recept
Streetfood: Surinaamse bami met gemarineerde kip

Surinaamse bami met gemarineerde kip

De kip in dit gerecht moet je een nachtje laten marineren, maar wat is het eindresultaat lekker! Voor dit recept gebruik je pimentpoeder én pimentkorrels, dus kruidig wordt het zeker.

Naar het recept
Marsepeinpudding

Romige marsepeinpudding met een zure mandarijnensaus – Anne’s Kitchen

We sluiten af met een (oké, twee) toetje(s). Deze pudding is superromig en de combinatie van amandel, kardemom en piment is hemels.

Naar het recept
Apple pie tarts

Makkelijke mini-appeltaartjes

Twintig minuutjes voorbereiden, twintig minuutjes bakken, en klaar zijn je appeltaartjes! De gemalen piment is een welkome verrassing in deze klassieker.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!