
Innsbruck: oma’s apfelstrudel, abrikozen en Alpen
Waarschijnlijk ken je de stad Innsbruck in Oostenrijk vooral van de besneeuwde pistes en skioorden in de winter, maar wist je dat deze stad ook in de zomer het bezoeken waard is? Ik ging op onderzoek uit, en ontdekte dat het dé ideale stad is voor een zomerse stedentrip, gevuld met avontuur, Alpen én heel erg lekker eten.
Lees verder na de advertentie
Innsbruck in de zomer
Wat mij betreft is Innsbruck in de zomer nóg mooier dan in de winter, terwijl de stad in de winter al magisch is. De stad ligt in een dal, omringd door de Alpen. Daardoor zie je overal bergen, en kun je de stad van alle kanten van bovenaf bewonderen.
Naast groene Alpen vol dennenbossen en bloeiende planten en struiken, kun je ook heel erg goed eten bij verschillende restaurants in Innsbruck. Alleen al omdat er in de zomer volop lokale ingrediënten te vinden zijn.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Lees verder na de advertentie
De stad Innsbruck
Innsbruck is met zo'n 130.000 inwoners de hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Tirol, in het westen van het land. De stad ligt aan de rivier Inn en is zowel per trein, bus als vliegtuig gemakkelijk te bereiken vanuit Nederland.
De stad ligt op de kruising van verschillende oude handelsroutes. Dit zie je dan ook nog terug op veel plekken in het historische centrum. Denk bijvoorbeeld aan kleurrijke gevels, kronkelende straatjes, het beroemde Huis met het Gouden Dak en de prachtige stadstoren.
Je kunt urenlang dwalen door het historische centrum van Innsbruck, waarbij je na elke hoek verrast wordt door een imposant gebouw, sfeervolle terrasjes of mooie pleinen. Bij de vele barretjes is de koffie (en de wijn) nog goed te betalen, en kijk je uit over de vele kleurrijke gevels die de stad rijk is.
Qua musea is er ook genoeg te ontdekken. Zo is het voormalige paleis de Hofburg het bezoeken meer dan waard, maar ook de Alpenzoo (een van de hoogstgelegen dierentuinen in Europa) is prachtig. Wil je overigens optimaal genieten van het goede openbaar vervoer, verschillende musea en nog veel meer? Schaf dan bij aankomst een Welcome Card aan.

Lees verder na de advertentie
Markthal van Innsbruck
Eén van de fijnste plekken om je dag te beginnen in Innsbruck is wat mij betreft de Markthalle, in het centrum van de stad. In deze overdekte markt is het 's ochtends een drukte van jewelste, waarbij veel lokale boeren uit omliggende dorpen hun verse producten verkopen.
Daarnaast vind je ook verschillende kraampjes in de markthal. Van slagers tot aan bakkers, en kraampjes met lokale delicatessen. Denk aan verse kazen uit de Alpen, Tiroler spek, geurige kruiden en knapperige broden. In de zomer vind je hier ook volop marillen, verse abrikozen uit de regio. Heerlijk om zo op te eten, of om te verwerken in een strudel of jam.
Aan de andere kant van de markthal zitten ook wat restaurantjes, waar je neer kunt strijken voor een goede kop koffie, een ontbijtje of een heerlijke lunch. De sfeer van de markthal is dan ook misschien wel het fijnste, veel locals doen hier hun dagelijkse boodschappen.

Lees verder na de advertentie
Ontbijten bij de skischans
Aan de rand van Innsbruck ligt de Bergisel-skischans, die je haast vanuit de hele stad kunt zien liggen. Nu denk je bij schansspringen waarschijnlijk direct aan wintersport, maar ook in de zomer is deze schans meer dan het bezoeken waard. Niet alleen vanwege het prachtige uitzicht vanaf de top, maar ook omdat je hier fantastisch kunt ontbijten - mét dat fijne uitzicht er gratis bij.
Het restaurant Bergisel SKY bevindt zich helemaal bovenin het futuristische bouwwerk. Eerst ga je met een soort treintje omhoog, om vervolgens het laatste stuk met de lift te doen. Vanuit het restaurant heb je een panoramisch uitzicht over Innsbruck, de Alpen en over de skischans.
Het uitgebreide ontbijt bestaat uit verschillende broodjes en croissants, een ruime keuze aan beleg, koffie en thee, sinaasappelsap, een glaasje bubbels en verschillende gerechten die je à la carte kunt bestellen. Mijn tip? Bestel vooral de omelet met bacon, of de heerlijke zalm.
Grote kans dat je overigens Olympische schansspringers aan het werk ziet vanaf 10.00 uur, er wordt in Innsbruck in de zomer namelijk ook volop getraind.


Lees verder na de advertentie
Hotel der Stern in Obsteig
Niet alleen in Innsbruck zelf kom je culinair gezien volledig aan je trekken, ook vlak buiten de stad is veel te ontdekken. Bijkomend voordeel; het openbaar vervoer in en rond Innsbruck is geweldig. Vanaf dat ik aankwam in Innsbruck heb ik alles met het openbaar vervoer of te voet gedaan.
Zo ben ik met de bus vanaf het station van Innsbruck naar Obsteig gereisd, een dorpje net buiten de stad. Hier ligt Hotel der Stern, een familiehotel dat al generaties lang bestaat. Oorspronkelijk ontstond het hotel al in 1509, maar de huidige locatie bestaat sinds het begin van de 20e eeuw. De afgelopen 21 jaar staat René Fögel aan het roer, als vierde generatie op deze plek.
Nu is Hotel der Stern niet alleen een prachtig hotel, omringd door niets anders dan natuur, het was ook ooit het eerste klimaatneutrale hotel in Oostenrijk - sinds 2009. Volgens eigenaar René is dat niet moeilijk, hij heeft vooral heel erg goed gekeken naar wat zijn voorouders deden. En vroeger was alles lokaal, van ingrediënten voor het restaurant tot aan de inrichting van het hotel.
Lees verder na de advertentie
Renovatie
Na een intense renovatie is het hotel momenteel misschien wel een van de mooiste familiehotels in de regio. Je voelt je hier direct thuis. Niet alleen vanwege de ruime kamers met prachtig uitzicht, ook vanwege het heerlijke zwembad en de vele speel- en knutselruimtes voor kinderen, inclusief een kleine kinderboerderij met pony's en geiten.
Het hotel dient overigens niet alleen als ideale uitvalsbasis voor toeristen, alles in en rondom het hotel is toegankelijk voor locals. Volgens René kun je alleen succesvol zijn als je ook iets terugdoet voor de gemeenschap. Zo zit de bar vol met locals die een kopje koffie met apfelstrudel nuttigen, en worden er wekelijks zwemlessen gegeven in het zwembad.
Lees verder na de advertentie
Apfelstrudel
Het restaurant, dat onderdeel is van het hotel, werkt voornamelijk met producten uit de regio. De menukaart staat vol met gerechten waarbij groenten op een voetstuk staan, al kun je ook genieten van lokale vlees- of visgerechten. Het belangrijkste volgens René? Haast niets gaat de prullenbak in, elk product wordt optimaal gebruikt.
Chef-kok Niklas geeft leiding aan het keukenteam, en heeft mij uitgenodigd om samen met hem apfelstrudel te bakken. Een van de meest gegeten gerechten in het hotel. Het recept dat tot op de dag van vandaag wordt gebruikt is van zijn overgrootmoeder Adele, die bekend stond om haar fenomenale apfelstrudel.
Niklas is een neef van René, hun overgrootmoeder bakte tientallen jaren geleden al apfelstrudel in dezelfde keuken als waar we nu staan. Sommige apparaten gaan al generaties mee, waaronder een grote industriële mengkom en een oude oven uit de jaren '60.


Aan de slag
Als eerste maken we het deeg voor de strudel, met niets meer dan bloem en eieren. Terwijl Niklas het deeg kneed in de grote mengkom, snijd ik alvast de appels. Gelukkig staat er een snijmachine, want er gaan kilo's appels in de strudel. Lachend vertelt Niklas dat het dan ook niet voor niets apfelstrudel heet. De machine snijdt de appels in no time in flinterdunne plakjes.
Nadat het deeg even heeft gerust, rollen we deze (na nog wat kneden) flinterdun uit, tot je er bijna doorheen kunt kijken. Vervolgens gaat er een crumble op het deeg, daarbovenop gaan de appels. Vervolgens verdelen we wat rozijnen eroverheen, en gaat er wat suiker en kaneel op.
Niklas snijdt ondertussen een blok boter in stukjes, want volgens het recept van zijn oma is dit het geheime ingrediënt dat zorgt voor extra smak. We verdelen de blokjes boter over de appels met rozijnen en kaneel heen, vervolgens rolt Niklas behendig met behulp van een keukendoek het deeg op tot een strudel.
Hij gebruikt wat opgeklopt ei om de randen dicht te plakken, waarna er nog wat suiker en kaneel over de strudel heen gaat. Voor wat extra crunch. De oude oven is ondertussen voorverwarmd, behendig schuift Niklas de plaat met apfelstrudel naar binnen.



Lekkerste apfelstrudel ooit
Terwijl de apfelstrudel in de oven staat geniet ik van een heerlijke lunch bij Hotel der Stern. De lokale forel smaakt ongelooflijk goed, net als de ravioli gevuld met spinazie en graukäse, een lokale kaas uit de Alpen.
Aan het eind van de lunch geniet ik na met een kop koffie, het hele restaurant vult zich ondertussen met de geur van versgebakken apfelstrudel. Vergelijk het een beetje met de geur van verse appeltaart, maar dan misschien nog wel iets lekkerder.
Niet veel later haalt Niklas de strudel uit de oven. Deze is nog te heet om te eten, dus ik moet nog wat geduld hebben. Ondertussen snijdt Niklas wat verse aardbeien en maakt hij een simpele vanillesaus. Na een half uurtje wordt mijn wachten beloond, en verschijnt er een gevuld bordje op tafel.
Het resultaat? De lekkerste apfelstrudel die ik ooit at, zonder twijfel. En dat is niet omdat ik samen met Niklas de strudel eigenhandig heb gemaakt, maar omdat het recept van oma Adele fantastisch is. Het deeg is flaky en vettig tegelijkertijd, de appels zijn zacht en zoet en de suiker en kaneel geven het geheel een heerlijke crunch. Smullen!
Zelf maken? Bij hoge uitzondering deelde Niklas het recept van oma Adele, zodat je de apfelstrudel thuis kunt maken:

Oma's apfelstrudel
Deze authentieke apfelstrudel uit Oostenrijk is naar het recept van oma Adele, de grootmoeder van chef-kok Niklas van Hotel der Stern in Obsteig, vlakbij Innsbruck.
De Alpen rondom Innsbruck
Wat Innsbruck in de zomer bijzonder maakt zijn de prachtige Alpen, die altijd dichtbij zijn. Daar waar de bergtoppen in de winter wit zijn van de sneeuw, zijn ze in de zomer ongelooflijk groen, waarbij alles in bloei staat.
Ideaal voor een heerlijke wandeling door de natuur, om af te koelen in de zomer of om te genieten van de lekkerste Oostenrijkse gerechten met uitzicht op de stad.
Zirbenweg
Eén van de meest indrukwekkende wandelingen die ik maakte door de Alpen, was de Zirbenweg. Dit is een route op ruim 2000 meter hoogte, waarbij je langs eeuwenoude dennenbossen en bloeiende rozenstruiken wandelt, met constant uitzicht op het dal en de stad ver onder je.
De wandeling is zo'n zeven kilometer lang, waar je ongeveer twee tot drie uur over doet. Je loopt van het eindpunt van de Patscherkofelbaan naar Tulfes, waar je met een gondellift weer naar beneden daalt. Het is geen pittige wandeling, er is een zichtbaar pad zonder al te veel hoogteverschillen. Ondanks dat de wandeling niet moeilijk is, kun je niet zonder goede wandelschoenen en een beetje conditie.
Aan het eind van de wandeling kom je uit bij de Tulfeinalm, een knusse berghut waar de schnitzel knapperig is, en het bier koud. Iets wat je absoluut verdient hebt na zo'n wandeling. Genietend van een schnitzel kijk je uit over de bergtoppen en grazende koeien.



Innsbruck in de zomer vanaf de Nordkette
Een andere aanrader is een rit met de gondel omhoog naar de top van de Nordkette, op ruim 2300 meter hoogte. Dit wordt ook wel de Top of Innsbruck genoemd, omdat je uitkijkt over de hele stad. Daarnaast ben je in een half uur al boven, vanuit het centrum van de stad.
Eenmaal boven aangekomen kun je genieten van een kop koffie of wat te eten, terwijl je het uitzicht op je in laat werken. Je staat tussen rotsformaties, groene bergtoppen en stromende watervalletjes. Nu zal de Nordkette in de winter ongetwijfeld ook indrukwekkend zijn, al is 'ie vast niet zo indrukwekkend als in de zomer...


Muttereralm
Ben je op zoek naar wat avontuur? Dan raad ik je aan om de gondelbaan omhoog te nemen naar de top van de Muttereralm, op ruim 1600 meter. Naast dat je bovenaan de berg kunt genieten van prachtige natuur, mooie wandelingen én geweldig uitzicht, is dit ook de berg die zich leent voor wat avontuur.
Er lopen namelijk diverse paden naar beneden, die speciaal zijn aangelegd voor mountainbikes. Kijk dus ook niet gek op als de gondel van de kabelbaan zich vult met fietsen, het is een populaire activiteit.
Houd je niet van mountainbiken zoals ik? Geen probleem! Je kunt ook een mountain cart huren, en hier vervolgens de berg mee af. Een unieke ervaring en een absolute aanrader.
Met een driewielige skelter daal je via bochtige paden en grindwegen de berg af. Wind in je haren, bomen die langs je suizen en een avontuurlijk parcours. De route is zo'n vijf kilometer lang, waarbij je in twintig minuten beneden aan de Muttereralm staat.



Gemakkelijk naar Innsbruck
Kortom, wat mij betreft is Innsbruck in de zomer de ideale stad voor een stedentrip. Cultuur, natuur, avontuur én goed eten komen samen in deze overzichtelijke stad, waar het openbaar vervoer ook nog eens uitstekend geregeld is.
Wil je optimaal genieten van het openbaar vervoer, verschillende musea en nog veel meer? Schaf dan bij aankomst een Welcome Card aan. Deze kaart biedt veel voordelen, waaronder gratis openbaar vervoer bij een verblijf van een bepaald aantal nachten.
In de winter vlieg kun je haast dagelijks van verschillende vliegvelden in Nederland direct naar Innsbruck vliegen, in de zomer is er alleen een verbinding vanaf Schiphol. Daarnaast reis je ook gemakkelijk met de trein naar Innsbruck, zowel met de hogesnelheidstrein als met een nachttrein.
Meer informatie over Innsbruck? Neem dan eens een kijkje op de website van Innsbruck Tourismus en laat je inspireren.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Onze tips

Restaurants in Innsbruck: dit zijn de beste hotspots & tips

Deze gerechten wil je absoluut bestellen op wintersport

Restaurants in Wenen: dit zijn de beste hotspots & tips

Op bezoek bij oliemolenaar Gilli in Oostenrijk

10x romantische steden in Europa voor een stedentrip

Dit zijn de leukste Europese steden om te bezoeken tijdens kerst

Restaurants in Breda: dit zijn de beste hotspots & tips

Restaurants in Kopenhagen: de beste hotspots & tips

10x Nederlandse kerstmarkten die iedereen wil bezoeken (en jij straks ook)

Lunchen in Breda: dit zijn onze favoriete plekken

Dit zijn de goedkoopste Michelinrestaurants van Nederland

Dit nieuwe keurmerk van Snackspert bepaalt waar je écht moet snacken

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.


