Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Platbrood met bacon, tomaat, sla en ei van de barbecue

BLT-platbrood van de barbecue

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 5 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 5 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd

Dit platbrood brengt alles samen wat je van een BLT verwacht, maar dan met een twist. Het platbrood, de tomaat, het spek én het ei worden gegrild op de barbecue voor extra smaak en rokerigheid.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Voor het platbrood

Lees verder na de advertentie

Dit platbrood brengt alles samen wat je van een BLT verwacht, maar dan met een twist. Het platbrood, de tomaat, het spek én het ei worden gegrild op de barbecue voor extra smaak en rokerigheid.
Wist je dat?
BLT staat voor 'bacon, lettuce, tomato'. Knapperig uitgebakken spek, frisse sla en tomaat. Een klassiek Amerikaanse manier om een sandwich te maken!

Bereiding

  1. Roer voor het platbrood de gist, de suiker en het water met een garde in een kom door elkaar en laat ca. 15 minuten staan. Voeg de melk, de olie, de bloem en het zout toe en meng goed met elkaar.

  2. Roer tot een deeg en stort het op een licht met bloem bestoven werkblad. Kneed ca. 10 minuten door, tot het deeg glad en elastisch is; voeg zo nodig wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.

  3. Leg het deeg in een licht met olie ingevette kom, dek af en laat 60-90 minuten rijzen op een warme plek, tot het deeg in volume verdubbeld is.

  4. Roer intussen de zure room, de citroenschil, 1 el citroensap, de parmezaan en de bieslook door elkaar. Proef en breng op smaak met zout, peper en citroensap.

  5. Schep de tomaten om met de olijfolie, zout en peper en verpak ze in een pakketje van aluminiumfolie. Stort het deeg op je werkblad, kneed het kort door en verdeel in vieren.

  6. Rol elk deel op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel van 18 cm Ø. Bestuif beide zijden goed met bloem en stapel ze op een bord.

  7. Steek de barbecue aan. Leg het pakketje met de tomaten als de barbecue middelheet is op de grill en bak 15-20 minuten, tot ze zacht zijn.

  8. Bestrijk de gril met wat neutrale olie, leg de platbroden erop en gril 1-2 minuut per zijde, tot ze gerezen, een beetje geblakerd en gaar zijn. Wikkel ze in een schone theedoek om ze warm te houden terwijl je de toppings maakt.

  9. Bestrijk de grill met nog wat olie en leg het spek erop. Gril 2-3 minuten en bestrijk tijdens het grillen regelmatig met de ahornsiroop, tot het spek kleverig en krokant is (leg het spek op een stuk aluminiumfolie als de spijlen van de grill te ver uit elkaar liggen).

  10. Verhit een gietijzeren koekenpan op de barbecue (of een gewone koekenpan op het fornuis) en bak van de eieren spiegeleieren erin.

  11. Bestrijk de platbroden met wat van de zure room en leg de sla, de tomaat en het spek erop. Leg de spiegeleieren erop en besprenkel met wat bakvocht van de tomaten en wat extra zure room.

Per portie: 607 kcal | 61 g koolhydraten | 22 g eiwit | 29 g vet

© BBC Good Food Magazine / Immediate Media Receptuur: BBC Good Food Fotografie: James Lee Styling: Jo Harris Foodstyling: Amy Kinnear

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!