Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Baklava in een ronde vorm

Baklava

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

  • ca. 2 uur wachttijdca. 2 u. wachttijd

Denk je aan de Turkse keuken, dan denk je aan baklava. Dit mierzoete gebak, gevuld met pistache- en pecannoten, is eenvoudiger te maken dan je misschien verwacht. Probeer het vooral eens zelf!

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
15

Ingrediƫnten

Voor de vulling

Voor de suikersiroop

Lees verder na de advertentie

Denk je aan de Turkse keuken, dan denk je aan baklava. Dit mierzoete gebak, gevuld met pistache- en pecannoten, is eenvoudiger te maken dan je misschien verwacht. Probeer het vooral eens zelf!
Serveertip
Maak kleine baklava-hapjes in muffinvormpjes, ideaal voor bij de high tea.

Bereiding

  1. Laat de filodeegvellen ontdooien. Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C).

  2. Hak voor de vulling de pistachenoten en de pecannoten met het zout, de kardemom, de kaneel en de sinaasappelschil fijn in een keukenmachine. Zorg ervoor dat de noten wel structuur behouden en het geen fijngemalen pasta wordt.

  3. Smelt de boter. Vet een bakvorm (ongeveer ter grootte van de deegvellen) in met boter. Leg een vel filodeeg in de bakvorm.

  4. Bestrijk het deeg met gesmolten boter. Herhaal tot je 10 lagen deeg hebt.

  5. Verdeel het notenmengsel erover en druk goed aan. Leg hierop opnieuw 10 lagen filodeeg die je tussendoor steeds met boter bestrijkt.

  6. Snijd de baklava in de bakvorm in ruitjes en besprenkel met de rest van de boter. Bak de baklava in ca. 45 minuten gaar in de oven.

  7. Doe voor de siroop de suiker met het water en het citroensap in een pan en breng aan de kook. Laat ca. 10 minuten inkoken tot een licht stroperig mengsel.

  8. Neem de baklava uit de oven en schenk direct de suikersiroop eroverheen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bestrooi met wat fijngehakte pistache- en pecannoten.

Per portie: 243 kcal | 38 g koolhydraten | 4 g eiwit | 22 g vet

Receptuur: Anne Mebelder Fotografie: Willem van Santen

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!