Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Griekse lamskleftiko met onder andere courgette, paprika, olijven, aardappel, knoflook en tomaat

Griekse lamskleftiko

  • Eenvoudig

  • ca. 3 uur en 35 minuten bereidingstijdca. 3 u. en 35 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur wachttijdca. 1 u. wachttijd

Proef de smaken van Griekenland met deze klassieke lamskleftiko. Langzaam gegaard lamsvlees dat is gemarineerd met knoflook, citroen en oregano. Klinkt als de perfecte combinatie, toch? Serveer met aardappelen en groenten voor een authentieke maaltijd.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
6

Ingrediënten

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • bakpapier
  • aluminiumfolie
Proef de smaken van Griekenland met deze klassieke lamskleftiko. Langzaam gegaard lamsvlees dat is gemarineerd met knoflook, citroen en oregano. Klinkt als de perfecte combinatie, toch? Serveer met aardappelen en groenten voor een authentieke maaltijd.
Serveertip
Maak dit Griekse feest helemaal af met een flinke dot tzatziki!

Bereiding

  1. Neem met een dunschiller de schil van de citroen en hak hem fijn. Pers de citroen uit. Pel de 2 teentjes knoflook en hak ze fijn.

  2. Neem de blaadjes van een paar takjes oregano en hak ze fijn. Meng vervolgens de citroenschil, de gehakte knoflook en de gehakte oregano met wat olijfolie, wat citroensap, zout en peper.

  3. Snijd 4-5 diagonale inkepingen in de lamsbout en wrijf het vlees in met de kruidenolie. Wikkel het vlees in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur, maar liever een nacht, marineren in de koelkast.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Schil en was de aardappels. Was de tomaten. Pel de uien. Was de paprika’s.

  5. Snijd alles in parten of stukken. Snijd de bol knoflook horizontaal doormidden, maar pel hem niet.

  6. Bekleed een hoge bakplaat met bakpapier en verdeel de aardappel, de groenten en de olijven erover. Besprenkel met olie en bestrooi met zout, peper en gedroogde oregano.

  7. Schep alles om, zodat alles bedekt is met olie. Leg de lamsbout met marinade ertussen en schenk de bouillon of wijn eromheen.

  8. Leg er nog een vel bakpapier op en bedek met een vel aluminiumfolie; sluit de randen goed af. Bak alles 2 uur en 30 tot 45 minuten in de oven.

  9. Neem uit de oven en verhoog de temperatuur (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Verwijder het aluminiumfolie en het bakpapier van de bovenkant.

  10. Verkruimel eventueel de feta erboven; je kunt de feta ook later toevoegen. Zet terug in de oven en bak nog 20-25 minuten, tot het vlees goudbruin en gaar is. Neem uit de oven en bestrooi met extra gedroogde oregano.

Per portie: 882 kcal | 57 g koolhydraten | 62 g eiwit | 69 g vet

© Sale & Pepe Magazine / Sunray Photo Receptuur: Antonella Pavanello Fotografie: Michele di Tabozzi Styling: Stefania Aledi

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!