Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Emirates Airbus A380 op Schiphol

Vliegen met Emirates: goed eten én een open bar in de lucht

Profielfoto van
BasBas Erkens

Emirates vliegt meermaals per dag van Schiphol naar Dubai (en andersom), vaak met de indrukwekkende Airbus A380. Nu staat Emirates erom bekend dat het eten aan boord erg goed is, maar is dat ook echt zo? Ik vloog op en neer naar Dubai, zowel in economy class als in business class, om alles aan boord te proeven.

Lees verder na de advertentie

Emirates

Al jaren is vliegtuigmaatschappij Emirates een graag geziene gast op Schiphol, mede doordat ze vliegen met de indrukwekkende Airbus A380. Maar er zijn nog meer redenen, zo verbinden ze via hun hub in Dubai de hele wereld met Amsterdam. Met name richting Azië of Australië is het ideaal om over te stappen in Dubai.

De vliegtuigen zijn over het algemeen ruim en comfortabel, met ook nog eens erg goed eten aan boord. Althans, volgens Emirates. Ik wilde weten of het eten écht zo goed is, en vloog dan ook op en neer naar Dubai. Op de heenweg economy class, op de terugweg business class - zodat ik ook het eten in de lounge van Emirates op Dubai International Airport kon testen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Van Amsterdam naar Dubai

Je kunt tot wel drie keer per dag op en neer van Amsterdam naar Dubai. Doordat Emirates meermaals op en neer vliegt, biedt dit ideale mogelijkheden om over te stappen op vluchten richting bijvoorbeeld Azië of Australië. Een van de vluchten is met een Boeing 777-300, de andere twee vluchten zijn met een Airbus A380, het paradepaardje van Emirates.

Op de heenweg vlieg ik economy class met de Boeing 777-300. Ondanks dat het toestel wat ouder is, is daar niets van te merken. De stoelen zitten fijn - al zijn ze voor mijn gevoel iets aan de krappe kant - en het entertainmentsysteem is uitgebreid. Genoeg series om te bingewatchen de komende zeven uur in de lucht.

Het personeel aan boord is ontzettend gastvrij, het duurt dan ook niet lang voor ik een drankje krijg. Het team maakt graag een praatje met verschillende passagiers en twee stewardessen lopen rond met een polaroidcamera - op verzoek zetten ze je op de foto met je reisgezelschap.

Lees verder na de advertentie

Eten in economy class

Niet lang na het opstijgen wordt het eten uitgeserveerd. Ik kies voor de gegrilde kip, die verrassend mals is. Het menu bestaat uit verschillende gerechten, waardoor je niets te kort komt. Zeker voor economy class is het eten zeer uitgebreid, luxe én smaakvol.

Na het eten verzand ik in verschillende series en films, voor ik het weet zijn we al bijna in Dubai. Vlak voor de daling wordt er nog een snack uitgedeeld, al kun je tijdens de vlucht ook terecht bij de stewardessen voor extra snacks of drankjes. Na een soepele vlucht stap ik uit op Dubai International Airport, waar het ondertussen donker begint te worden.

De rit vanaf het vliegveld naar het centrum van de stad duurt een klein half uur. Ik ben in Dubai om al etend de stad te ontdekken, de stad schijnt een paradijs voor foodies te zijn. Benieuwd naar mijn favorieten? Bekijk hier de beste restaurants voor fine dining in Dubai.

Michelingids Dubai 2024

Lees verder na de advertentie

Dubai International Airport

Na een paar dagen Dubai ben ik overtuigd, dit is dé bestemming voor foodies. Of het nu gaat om streetfood, souks vol kruiden en specerijen of de beste sterrenrestaurants - Dubai heeft het allemaal. Op de terugweg wacht nog meer goed eten, ik vlieg namelijk business class met de Airbus A380 terug naar Amsterdam.

Het feest begint al op Dubai International Airport. Voor business class en first class zijn er aparte incheckbalies, waardoor je de drukte in de grote terminal ontloopt. Zonder te hoeven wachten wordt mijn bagage soepel ingecheckt, waarna ik - wederom zonder wachtrij - door de paspoortcontrole en security ga. Op naar de lounge!

Lees verder na de advertentie

Emirates lounge

Op het enorme Dubai International Airport is het fijn om tussen alle drukte door te kunnen ontspannen, en dat kan erg goed bij de verschillende lounges van Emirates. De lounge voor passagiers die business class vliegen - je kan overigens ook tegen betaling van de lounge gebruikmaken - is niet zomaar een plek om even te wachten. Het is eerder een luxe restaurant, waar je geniet van ongelooflijk goed eten en drinken.

Het meest opvallende aan de lounge van Emirates is hoeveel eten er écht vers wordt bereid. De hele dag door wordt er gekookt, zowel voor het uitgebreide buffet als de verschillende foodcorners waar je à la carte kunt bestellen.

Of je nu zin hebt in een frisse salade, een uitgebreid diner of een snelle snack, het kan allemaal. De lounge is groot, ik raad je dan ook aan om eerst door de hele lounge te lopen, voor je een keuze qua eten maakt. Want het ene buffet ziet er nog lekkerder uit dan het andere buffet, en dan heb ik nog niets gezegd over de champagnebar...

Lees verder na de advertentie

Champagnebar

Aan het eind van de lounge (onderweg heb ik uiteraard van alles geproefd) zit een luxe champagnebar. De bar staat vol met flessen Moët & Chandon, vergezeld door diverse hapjes. En juist die hapjes waren misschien wel de lekkerste bites die ik in de lounge heb gehad.

Met een glas champagne in mijn ene hand en verse coquilles in mijn andere hand genoot ik hier volop aan de bar. De bar bevindt zich achteraan in de lounge, waardoor het deel rondom de bar erg rustig is. Ideaal als je even de ogen wil sluiten, geconcentreerd aan het werk wil of gewoon in alle rust wil genieten van de bubbels en bites.

Lees verder na de advertentie

Als eerste aan boord

Eén van de voordelen van business class is dat je als eerste mag boarden. Dit scheelt niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat je niet in lange rijen hoeft te staan. Na volop genoten te hebben van de lounge van Emirates loop ik dan ook relaxed naar de gate, om vervolgens als een van de eerste passagiers te boarden.

Ik word vriendelijk ontvangen in de immense Airbus A380, waarna ik naar boven wordt begeleid, de trap op. Op de bovenste verdieping bevinden zich de stoelen van zowel first class als business class.

De business class-stoelen zijn ontzettend ruim, ik neem plaats op stoel 21B, aan het raam. Niet alleen in de breedte heb je alle ruimte, ook in de lengte. Zelfs als ik mijn benen helemaal strek kom ik nog niet in de buurt van de stoel voor mij. Het scherm voor entertainment is groot, daarnaast is er genoeg ruimte om wat kleine spullen op te bergen.

Voor ik het weet krijg ik al wat te drinken aangeboden, ik kies voor een verse smoothie. Ondertussen scroll ik door het entertainment heen, net als op de heenweg is het aanbod ontzettend ruim. Ik bestudeer de menukaart en kijk al uit naar de eerste gerechten.

Uitgebreid gangenmenu

Nadat we zijn opgestegen richting Amsterdam duurt het niet lang voordat de eerste gerechten van de menukaart verschijnen, terwijl ik ontspannen in mijn vliegtuigstoel lig. Ik klap mijn tafeltje uit, vervolgens dekt de stewardess deze behendig met een tafelkleedje.

Als eerste verschijnen er een knapperige salade, vergezeld door een warm broodje en verse coquilles en garnalen op smaakvolle venkel. Een heerlijk voorgerecht, wat kwalitatief niet onderdoet aan diverse toprestaurants.

Na het voorgerecht verschijnt er een bord gebakken zalm - een flinke portie - overgoten met hollandaisesaus. Naast de zalm liggen verse groenten, knapperig én smaakvol. De selectie van wijnen waar je uit kunt kiezen is indrukwekkend, ik ga voor een volle witte chardonnay.

Omdat ik in de lounge ook al flink wat heb geproefd, sla ik het toetje over. Omdat ik een vroege vlucht heb wil ik eigenlijk even rusten. De stewardess lijkt dit feilloos aan te voelen, en vraagt of ik wil slapen. Niet veel later verandert mijn stoel in een luxe bed, inclusief een fijne matras, warme sloffen, een dik kussen en warme dekens.

Bar aan boord

Terwijl de stewardess mijn stoel omtovert tot een relaxed bed loop ik naar de achterkant van het vliegtuig, nieuwsgierig naar de bar. Aan boord van de Airbus A380 van Emirates bevindt zich namelijk een bar, exclusief toegankelijk voor passagiers die first class en business class vliegen.

Aan de bar bestel ik nog een goed glas wijn, terwijl ik door de ramen naar buiten kijk. Je kunt staand aan de bar plaatsnemen, of neerstrijken op een van de bankjes aan de zijkanten, tegen de ramen aan. Ideaal om even de benen te strekken of om in een andere setting bij te kletsen met je reisgenoot.

Nog een voordeel; je kunt ook voor een tussentijdse snack terecht aan de bar. Op de bar zelf staan een aantal schalen met zoete hapjes, waaronder heerlijke muffins. Maar je kunt ook diverse andere snacks bestellen, of genieten van een kop verse koffie.

Naar bed op 10 kilometer hoogte

Nadat mijn glas wijn leeg is loop ik terug vanaf de bar naar mijn stoel. Ondertussen is de stoel getransformeerd tot een bed en zijn de luikjes voor de ramen naar beneden. Naast blauwe sloffen ligt er ook een oogmasker klaar, samen met oordopjes en wat andere producten zoals gezichtscrème tegen de droge lucht.

De stewardess heeft ook een glas verse jus d'orange klaargezet, samen met een schaaltje met warme nootjes. Wat een luxe! Vlak voor ik mijn oogmasker opdoe checkt de stewardess nog even of ik wakker gemaakt wil worden voor het ontbijt, vervolgens kruip ik onder de dekens en val ik vrijwel direct in slaap.

Uitgeslapen terug in Amsterdam

Een paar uur later word ik voorzichtig gewekt door een van de stewardessen. Niet veel later verschijnt het ontbijt, terwijl het bed weer is omgetoverd tot luxe stoel. Koffie, een sapje, een warme croissant, vers fruit en wat yoghurt. Heerlijk! Terwijl ik geniet van het uitgebreide ontbijt kijk ik naar buiten.

Het vliegtuig heeft ondertussen de daling richting Amsterdam ingezet. De stewardessen komen regelmatig langs om te vragen of ik extra koffie wil of nog trek heb. Het voelt dan ook ontzettend luxe, je wordt volledig in de watten gelegd. Op het entertainmentscherm schakel ik over naar de camera's aan de buitenkant van het vliegtuig, waardoor ik de landing van een unieke hoek kan bekijken.

Eenmaal aan de grond voel ik mij uitgeslapen, al wil ik het liefst niet opstaan uit mijn stoel. De luxe aan boord bij Emirates is geweldig, ik vrees dat ik voortaan verpest ben als het aankomt op vliegen. En in alle eerlijkheid, los van de luxe en het heerlijke eten - door goed te slapen onderweg heb ik geen last gehad van een jetlag.

Verse groenten bij Emirates

Zowel het eten aan boord van de vliegtuigen (in elke reisklasse) als het eten in de lounge van Emirates is ontzettend vers en smaakvol. Je verwacht het misschien niet, maar een groot deel van alle verse groenten groeit ín de woestijn. Bustanica is een moderne vertical farm in Dubai, waar verschillende groenten, kruiden en eetbare bloemen groeien.

De kwaliteit is zo goed dat de groenten niet alleen geteeld worden voor Emirates, maar ook in verschillende supermarkten in Dubai te verkrijgen zijn. Daarnaast wordt álles gebruikt van de groenten en kruiden, restafval bestaat niet. Zo worden restproducten bijvoorbeeld verwerkt tot heerlijke smoothies. Terwijl ik in Dubai was nam ik een kijkje in deze bijzondere vertical farm.

Bustanica in Dubai

Zodra ik de vertical farm binnenstap, voelt het alsof je in een soort film bent beland. Overal zijn rijen met fel verlichte bakken met plantjes te zien. Frisgroene blaadjes steken boven de bakken uit, en dat terwijl ze niet in een laagje grond staan. De groenten en kruiden worden hier namelijk geteeld met een soort irrigatiesysteem, dat via een gesloten systeem water rondpompt in grote buizen en bakken waar de planten in staan.

Dit systeem heet ook wel hydroponics, en wordt steeds vaker toegepast op plekken waar een droog en warm klimaat heerst. De planten groeien met chirurgische precisie. Niet wordt aan het toeval overgelaten, van een gecontroleerde temperatuur tot aan precies afgestelde voedingsstoffen. Dat er geen pesticiden worden gebruikt maakt het nog specialer.

Mede doordat het om een gesloten systeem gaat is het ook nog eens relatief duurzaam. Het water wordt namelijk continu rondgepompt, en door de juiste omstandigheden te creëren gaat er nauwelijks water verloren.

Tijdens een rondleiding laten medewerkers trots zien hoe elke bak met plantjes terug te traceren is tot het eerste zaadje. Elke plant krijgt de nodige liefde en precisie, waardoor het mogelijk is om middenin de woestijn verse groenten en kruiden te verbouwen. Het resultaat? Verschillende soorten sla die knisperend vers blijven, zelfs op tien kilometer hoogte.

Gemakkelijk naar Dubai

Vanuit Nederland reis je gemakkelijk met een directe vlucht vanuit Schiphol Amsterdam Airport naar Dubai International Airport. De vlucht duurt ongeveer zes tot zeven uur. Emirates vliegt dagelijks meermaals tussen Nederland en Dubai.

Meer weten over Dubai? Kijk dan op visitdubai.com en laat je inspireren voor je volgende reis!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

De beste tips en inspiratie in je mail:

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.