
Zweedse pie met gehaktballetjes en aardappelpuree
Eenvoudig
ca. 1 uur en 35 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 35 min. bereidingstijd
30 minuten wachttijd30 min. wachttijd
Zo’n hartige taart met dat perfect knapperige korstje waar je meteen blij van wordt. Dat is precies wat deze pie belooft. Een ultiem bord comfortfood dat je zo vanuit de oven op tafel zet.
Lees verder onder de advertentie
Bereiding
Doe het paneermeel in een kom, roer de melk erdoorheen en laat een paar minuten staan, tot de melk is opgenomen. Voeg het gehakt, de piment, de bloem, het zout en de peper toe.
Kneed stevig door met je handen en rol er balletjes ter grootte van cherrytomaten van. Leg op een bord of snijplank en zet minimaal 30 minuten of een nacht in de koelkast.
Verhit 1 el olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin erin – doe dit eventueel in porties en voeg dan een extra el olie toe. Neem met een schuimspaan uit de pan en houd apart.
Smelt voor de saus de boter in dezelfde pan en roer de bloem erdoorheen tot je een dikke pasta hebt. Roer beetje bij beetje de bouillon erdoorheen tot je een saus hebt. Klop met een garde om klontjes te verwijderen.
Laat 1-2 minuten zachtjes koken, neem van het vuur en roer de slagroom en de worcestershiresaus erdoorheen. Doe de gehaktballetjes terug in de pan, roer door en verdeel het mengsel over een grote ovenschaal.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Doe voor de aardappelpuree de aardappels in een grote pan water, breng aan de kook en laat 10-15 minuten zachtjes koken tot ze beetgaar zijn.
Giet af, doe de aardappels terug in de pan en stamp ze goed fijn. Roer de melk en de boter erdoorheen tot de boter is gesmolten en roer de dille erdoorheen.
Lepel de puree over de gehaktballetjes en maak er met de achterkant van een lepel kuiltjes in. Lepel de jam in de kuiltjes en bak 25-35 minuten in de oven, tot de puree goudkleurig is en de jam bubbelt. Bestrooi met extra dille en serveer.












