Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Zuurkoolovenschotel met appel, ui en gemengde noten

Zuurkoolovenschotel met appel, ui en gemengde noten

In samenwerking met Vegetariërsbond
  • Gemiddeld

  • 50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd

Appel wordt vaak aan zuurkool toegevoegd om de zure smaak in evenwicht te brengen met het friszoete van de appel. Deze schotel met zuurkool, appel en gemengde noten is alles wat je nodig hebt om jezelf te verwarmen op een regenachtige dag.

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Lees verder na de advertentie

Appel wordt vaak aan zuurkool toegevoegd om de zure smaak in evenwicht te brengen met het friszoete van de appel. Deze schotel met zuurkool, appel en gemengde noten is alles wat je nodig hebt om jezelf te verwarmen op een regenachtige dag.

Bereiding

  1. Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ca. 20 minuten gaar in water met wat zout.

  2. Giet de aardappels af in een vergiet en doe ze terug in de pan. Voeg de melk en 1 el boter toe en stamp tot een puree. Breng op smaak met zout, peper en de nootmuskaat. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hete lucht: 160°C).

  3. Fruit ¼ van de uien in 1 el roomboter glazig. Voeg de zuurkool, de laurier en het kummelzaad toe en blus af met het appelsap. Laat met het deksel op de pan ca. 15 minuten op zacht vuur stoven.

  4. Verwijder intussen het klokhuis uit de appels en snijd de appels in mooie gelijke halve plakjes. Leg ⅔ van de plakjes bij de zuurkool en laat ca. 5 minuten meesmoren. Breng alles op smaak met het kerriepoeder, zout en peper.

  5. Vet de ovenschaal in met wat boter en bedek de bodem met het appel-zuurkoolmengsel. Schep daarbovenop de aardappelpuree en strijk het een beetje glad met een lepel of vork. Bak de schotel ca. 20 minuten in de oven.

  6. Bak ondertussen de rest van de uien in 1 el boter goudbruin. Meng de gebakken uien en de geroosterde noten met de tijm.

  7. Neem de zuurkoolschotel uit de oven en leg er de overgebleven appelplakjes op. Strooi het ui- noten-tijmmengsel over de schotel en bak de schotel nog ca. 5 minuten in de oven.

Per portie: 786 kcal | 75 g koolhydraten | 15 g eiwit | 44 g vet

Foto’s: Willem van Santen Receptuur & foodstyling: Jacqueline Sluijter Styling: Femke van Waveren

Wat vind jij van dit recept?

4.5 / 5.0 (35 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!