Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Mini-tarte tatin van spruitjes

Mini-tarte tatin van spruitjes

In samenwerking met de Vegetariƫrsbond
  • Eenvoudig

  • 50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd

Zijn deze tarte tatins niet prachtig? Met dit gerecht maak je zeker weten indruk tijdens je vegan diner, dat beloven we je!

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen: 6

Ingrediƫnten

Zijn deze tarte tatins niet prachtig? Met dit gerecht maak je zeker weten indruk tijdens je vegan diner, dat beloven we je!
Bereidingstip
De truc is om de plakjes spruit dakpansgewijs neer te leggen. Zo krijg je het mooiste effect.

Bereiding

  1. Karamelliseer de suiker met een scheutje water in een pannetje tot een goudbruine karamel. Neem van het vuur en blus voorzichtig af met 100 ml water. Breng opnieuw aan de kook tot de karamel is opgelost tot een stroopachtige saus. Breng de karamel op smaak met 2 el balsamico, zout en peper. Vet de vormpjes in met boter en verdeel de karamel erover. Zorg dat de bodem helemaal bedekt is. Bedek de bodem van de taartvormpjes dakpansgewijs met plakjes spruit. Bestrooi de spruitjes met zout, peper en de gehakte blaadjes van 5 takjes tijm.

  2. Steek cirkels uit de plakjes bladerdeeg (12 cm Ƙ). Bedek de spruitjes in de vormpjes met de deegcirkels en druk bij de randen goed aan. Prik in het midden van het deeg een klein gaatje zodat de stoom kan ontsnappen. Zet de taartvormpjes ca. 10 minuten in de koelkast.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Bak de taartjes ca. 20 minuten in de oven. Roer intussen de olijfolie, de tomaat, de olijf en nog wat tijmblaadjes door elkaar en breng op smaak met zout, peper en balsamico.

  4. Neem de taartjes uit de oven en laat 1 minuut afkoelen. Stort de taartjes voorzichtig ondersteboven op een schaal of een stuk bakpapier. Pas op voor de hete karamel.

  5. Zet de taartjes (eventueel kort in de oven opgewarmd) op borden en schep er de olijftomatendressing overheen. Maak af met wat blaadjes rucola en tijm.

Per portie: 316 kcal | 27 g koolhydraten | 4 g eiwit | 21 g vet

Receptuur & foodstyling: Willem van Santen Foto’s: Mitchell van Voorbergen Styling: Femke van Waveren

Wat vind jij van dit recept?

4.8 / 5.0 (5 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!