Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
12x de beste bruin cafés van Nederland

12x de beste bruin cafés van Nederland

Advertentie

Bruin, bruiner, bruinst! Dit zijn de 12 beste bruin cafés van Nederland, voor jou geselecteerd per provincie. Tijd voor een lekker (speciaal)biertje!

Het ruikt er naar oud bier vermengd met oud zweet, de grond plakt bij iedere stap die je zet, er liggen stukjes pinda’s tussen het hoogpolige tapijt op tafel, in de met rood leer beklede krukken zitten scheuren en je weet nooit met welk humeur je de barman aantreft. En toch is het bruin café een van leukste plekken om je vrijdag- of zaterdagavond door te brengen.

Iedere stad heeft wel een paar bruin cafés. Maar welke bruin cafés zijn nou het leukst? Wij selecteerden uit het boek Cafés van iedere provincie de beste bruin cafés:

De Trilker, Friesland

Midden in de Friese weilanden, daar waar een paar straten elkaar kruisen, ligt Poppenwier. Dit pittoreske dorpje is de thuishaven van het lokale Friese café De Trilker. Bij binnenkomst word je omarmd door de Friese geschiedenis met hangende en staande pronkstukken van de afgelopen tientallen jaren. De Trilker is een eet-, bier- en muziekcafé. Vele artiesten hebben Poppenwier al volledig op zijn kop gezet. “Dit is een plek waar alles mogelijk is”, luidt de slogan van het café.
Marsherne 2, Poppenwier. www.detrilker.nl

De Pintelier, Groningen

Dit bruin Belgisch café bestaat al sinds 1997 en is een van de best bewaarde geheimen in Groningen. De Pintelier, verscholen in een van de oudste buurten van de stad, pakt uit met een aanbod van ruim 130 bieren; 28 van de tap en meer dan honderd op de fles. Verder vind je er ook goede whisky’s en bijzondere jenevers. Het oude, knusse café ziet er nog steeds hetzelfde uit als tientallen jaren; bruine bar, lantaarns in de vensterbank en glaswerk aan de achterwand.
Kleine Kromme Elleboog 9, Groningen. www.depintelier.nl

De Majesteit, Drenthe

Bij een biercafé denk je meteen aan een bruine kroeg, maar Biercafé De Majesteit is een statig gebouw met een modern en zelfs vorstelijk interieur. Je waant je op koninklijk bezoek als je de grote kroonluchters en de schilderijen van vele Nederlandse vorsten bewondert. Oorspronkelijk was De Majesteit 100 jaar lang een wachtruimte voor de tram, daarna een kruidenierswinkel en uiteindelijk een bruin café. De bierkaart biedt 50 Belgische en Nederlandse bieren.
Grote Kerkstraat 8, Meppel. www.biercafedemajesteit.nl

De Heks, Overrijsel

Midden in het oude centrum, achter de Waag, ligt dit op-en-top biercafé met enerzijds een laagdrempelig studentenkarakter en anderzijds een alternatief en spiritueel publiek. Het is een van de oudste horecalocaties van Deventer en de plek waar een heks ooit tegen de muur is gevlogen. Dat verklaart niet enkel de naam van het bierencafé, maar ook het beeld dat groot boven de ingang hangt. Geniet hier van ca. 125 soorten bier en live-muziek op het terras.
Brink 63, Deventer. www.deheks.nl

Café Jos, Gelderland

Midden in een woonwijk in Nijmegen ligt deze populaire bierhotspot. Het pand is opgetrokken in de jaren 1930 en altijd een horecazaak geweest. Het studentencafé van indertijd is vanaf de jaren 1990 verder ontwikkeld tot Nederlands eerste Meesterschenkerij. Martien heeft het hoogste vakdiploma behaald dat in de drankverstrekkende sector te behalen valt. Bij Café Jos kun je kiezen uit een groot bierassortiment, geserveerd met kwaliteit en gastvrijheid.
Daalseweg 309, Nijmegen. www.cafejos.nl

Bar Bodega La Cave, Flevoland

Aan het einde van de winkelstraten van Lelystad ligt aan een pleintje Bar Bodega ‘La Cave’. Dit is het echte caféleven van vroeger. Een plaats om gezellig te zitten en iets te drinken. ‘De jongeren komen ’s avonds’, vertelt eigenaar Natasja, ‘en op zondag staat de tv aan met sport en is het tijd voor voetbal of formule 1. Het café zit hier al heel lang. En ik inmiddels ook. Al ruim 25 jaar ben ik eigenaar. Ik ken alle gasten en weet precies wat ze willen drinken. Ze komen hier echt thuis.’
Neringpassage 19, Lelystad. 

DeRat, Utrecht

Dit kleine, knusse café heeft een huiselijke inrichting. Er staat een piano waarop gespeeld kan worden, en het café is gevuld met kleine, oude snuisterijen. Vanuit heel Nederland en zelfs vanuit de hele wereld bezoeken bierliefhebbers het authentieke café. Op ratebeer staat café DeRat zelfs als beste café van Utrecht te boek. De naam heeft een lugubere achtergrond. In 1978 is bij het uitdiepen van de kelder een gemummificeerde rat gevonden.
Lange Smeestraat 37, Utrecht. www.cafederat.nl

Checkpont Charlie, Amsterdam

Het moderne Berlijn staat voor een contrastrijke mengeling van oud en nieuw. Checkpoint Charlie was een controlepost bij een doorgang in de Berlijnse muur tussen de Amerikaanse sector en de Russische sector. Daarnaar verwijst de naam van dit cafe, gelegen aan de brug tussen Westerpark en de Jordaan, naar de plek waar West en Centrum samenkomen. Behalve de vele klassiekers tref je er tal van nieuwe bieren van gebrouwen in jonge, lokale brouwerijen.
Nassaukade 48, Amsterdam. www.cafecheckpointcharlie.nl

Huppel The Pub, Den Haag

Ze stonden al jarenlang in de top tien, maar eindelijk gingen eigenaren Jeroen en Eline er met de hoofdprijs vandoor toen ze werden uitgeroepen tot het beste café van Nederland 2019. Huppel The Pub is een knus en gezellig, bruin biercafé midden in het oude centrum van Den Haag. Naast een groot assortiment van tenminste zestig verschillende bieren verrassen ze hun gasten met hapjes uit de streek. Vooral populair bij de jonge generatie bierdrinkers!
Oude Molstraat 21, Den Haag. www.dehuppel.nl

De vliegende Hollander, Middelburg

De Vliegende Hollander is met meer dan tweehonderd bieren op de kaart absoluut een biercafé. Maar het is geen traditioneel ingerichte oudbruine kroeg. Het café van Koen Funk, dat in een nieuw jasje werd gestoken, heeft tegelijkertijd de sfeer van een skihut, modern danscafé en een oudbruin Belgisch biercafé. Uit de boxen vloeit er moderne popmuziek, maar op een volume dat een gezellig gesprek toelaat. Hier vind je regelmatig nieuwe bieren om te proeven.
Damplein 48, Middelburg. www.biercafemiddelburg.nl

Thornbridge, Den Bosch

Als je van Engels bier en een Engelse pubervaring houdt, moet je zeker langsgaan bij Thornbridge. Sinds 2015 bevindt zich in Den Bosch de eerste Thornbridge- pub buiten de UK en ook de eerste pub die de naam van deze brouwerij uit Bakewell draagt. In deze authentieke Engelse pub proef je uiteraard de bieren van Thornbridge, maar ook real cask ale dat uit een speciaal tapsysteem stroomt. Hier schenken ze real ales zoals het hoort: met een laag koolzuurgehalte, met minder schuim en geserveerd op een warmere temperatuur.
Koninginnenlaan28-30, Den Bosch. www.thornbridge.nl

Stadsbrouwerij, Weert

Toen het karakteristieke pand, een vroegere ijzergieterij, aan de Parallelweg vrijkwam twijfelde eigenaar Erwin Strijbosch geen moment: hij zou er een professionele brouwerij starten. De oude fabriekshal heeft door de karakteristieke stenen muren en de hoge plafonds een authentieke en ambachtelijke uitstraling. Hier ontwikkelen brouwers hun eigen recepten en brouwen ze hun bieren zelf in de moderne brouwinstallatie. Het café ligt (handig) dichtbij het station.
Parallelweg 143, Weert. www.weerterstadsbrouwerij.nl

Foto: unsplash

Cafés van Fiona de Lange

€ 34,99
12x de beste bruin cafés van Nederland
Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!