De lijst met Duitse kerstmarkten: Aken

We beginnen gelijk met een van de mooiste Duitse kerstmarkten. Als de pandemie geen roet in het eten gooit, verandert op vrijdag 19 november de stad Aken in een prachtig kerstdorp. De markt die ruim 120 stalletjes telt, bevindt zich in het hartje stad, rondom de dom van Aken en het stadshuis. Je kunt een traditionele kerstmarkt met een sprookjesachtige sfeer verwachten. Niet te groot, lekker overzichtelijk en hierdoor ideaal als je niet van grote druktes houdt. Naast allerlei traditionele lekkernijen zoals Apfelstrudel met vanillesaus en Reibekuchen (aardappelpannenkoekjes) met appelmoes kun je er van verschillende ambachtslieden originele cadeautjes kopen voor onder de kerstboom. Vooral voor mensen uit het zuiden is Aken een goede keus. Voor Maastrichtenaren ligt Aken op een steenworp afstand en ook vanuit Eindhoven ben je er binnen anderhalf uur.

Kerstmarkt Keulen

Keulen telt niet één, maar wel acht verschillende kerstmarkten op verschillende plekken in de stad. Iedere markt is net iets anders en dat maakt het de moeite waard om ze allemaal te bezoeken. Zo zie je ook nog eens veel van deze mooie stad. Tot de bekendste markten behoort de markt Am Dom voor de Dom van Keulen, een gotische kathedraal die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en alleen al op zich de moeite waard is om de stad te bezoeken. Ook de Hafen-Weihnachtsmarkt in de haven moet je zeker niet overslaan. 70 enorme, sneeuwwitte pagodententen met houten vloeren doen denken aan oude scheepszeilen en geven de markt een bijzondere maritieme sfeer. Op deze markt kun je vooral bijzondere, exotische producten kopen van over de hele wereld. Na een rondje kerstmarkt kun je het feest voortzetten in de taverne van de vuurtoren waar je bijzondere drankjes kunt bestellen zoals Feuerzangenbowle (geflambeerde punch) en Glühbier.

Lees ook: Met deze ingrediënten breng je de geur van kerst in huis

Kerstmarkt Düsseldorf

In Düsseldorf bestaat de kerstmarkt uit zeven verschillende markten met ieder zijn eigen thema. Deze zijn met elkaar verbonden tot één lange kerstmarktroute, zodat je vanzelfsprekend langs iedere markt komt en niets overslaat. Kom je voor de traditionele handgemaakte producten of lekkernijen, er is voor ieder wat wils. Op de route kom je ook langs de schaatsbaan op het Cornelius-plein of het reuzenrad op de Burgplatz. Deze Duitse kerstmarkt bevindt zich bovendien naast het winkelcentrum Königsallee waar wereldberoemde merken zoals Armani, Gucci, Versace en Dior zijn gevestigd. Kortom, in Düsseldorf valt genoeg te zien en te beleven in de adventstijd. Ga erheen en ervaar het zelf!

Nog meer Duitse kerstmarkten: Frankfurt

Kan het van jou niet spectaculair genoeg? Bezoek dan de Duitse kerstmarkt in Frankfurt die er al meer dan 700 jaar ieder jaar plaatsvindt op de Römerberg. Hiervoor moet je wel een stuk langer in de auto zitten, maar dan kom je wel op een van de oudste, grootste en meest indrukwekkende Duitse kerstmarkten. De grote kerstboom, de prachtige kerstversiering en het decor van de oude stad maken dit tot een spektakel waar je ten minste één keer in je leven bij moet zijn. En als je er al bent, vergeet zeker niet een ritje te maken in de historische carrousel.

Kerstmarkt Dortmund

In Dortmund vindt ieder jaar de grootste Middeleeuwse kerstmarkt van Europa plaats. Naast stalletjes met versnaperingen kun je een echte Middeleeuwse show verwachten met live optredens van muzikanten, goochelaars en jongleurs, maar ook bijvoorbeeld een spectaculaire roofvogelshow. Daarnaast kun je hier de trots van de stad bewonderen: de grootste kerstboom ter wereld. Deze is 45 meter lang, weegt ongeveer 40 ton, is versierd met maar liefst 48.000 lampjes en op de piek van de kerstboom staat een engel van 200 kilo over de stad uit te kijken.

Kerstmarkt Osnabrück

De traditionele Duitse kerstmarkt bevindt zich in de pittoreske historische binnenstad van Osnabrück, rondom de Marienkerk en de Dom. Een mooiere locatie kun je je haast niet voorstellen. In de vele kraampjes vind je naast typische lekkernijen ook de Osnabrückse specialiteit – Käsegriller oftewel braadworst gevuld met kaas – en heel veel ambachtelijke, handgemaakte producten. Tegen een kleine betaling kun je ook de toren van de Marienkerk beklimmen om het spektakel van afstand te aanschouwen. Kom je uit regio Twente? Dan is deze sprookjesachtige markt maar anderhalf uurtje rijden van je verwijderd.

Kerstmarkt Oberhausen

De kerstmarkt van Oberhausen ligt direct naast het enorme winkelcentrum CentrO met ruim 200 winkels. Dé perfecte plek als je kerstinkopen wilt combineren met een bezoek aan de kerstmarkt. Een dagje shoppen kun je namelijk niet beter afsluiten dan met een kopje glühwein en een gegrilde braadworst van de kerstmarkt, nicht wahr? Je kunt je verheugen op meer dan 150 houten stalletjes die al jouw zintuigen gaan prikkelen. Kun je niet wachten? De kerstmarkt van Oberhausen gaat heel vroeg open, al vanaf 12 november kun je hier terecht voor de lekkerste hapjes en de leukste cadeautjes. Check de actuele informatie wel even van tevoren hier.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.