Foodies 02/2025
Azië
cover Azie
gluhwein

Thuis glühwein maken: zo doe je dat

Denk je aan een winterse borrel dan denk je aan fonkelende lichtjes, warme winterjassen en een fijn vuurtje. Maar bovenal een lekker warm glas glühwein in je hand om je aan op te warmen. Wij delen hét ultieme recept om zelf glühwein te maken!

Zelf glühwein maken

Lees verder na de advertentie

De dagen worden korter, buiten wordt het steeds kouder en alle kerstlichtjes gaan gezellig aan. Niets fijner dan je tijdens deze winterse dagen te verwarmen aan een glaasje glühwein. De letterlijke vertaling van glühwein is dan ook ‘gloeiwijn’ omdat je er zo lekker van opwarmt.

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Glühwein maken

Het drankje smaakt natuurlijk het állerbeste op een Duitse kerstmarkt, maar wist je dat je heel gemakkelijk zelf glühwein kan maken? Met dit recept maak je de lekkerste klassieke glühwein thuis. Nodig de buren maar uit, de borrel kan beginnen!

Tip!

Recept voor zelf glühwein maken

Je maakt het klassieke drankje heel gemakkelijk zelf.

  1. Je neemt een ruime pan, schenkt hier één liter rode wijn in en laat deze zachtjes op een laag vuurtje staan. Let er goed op dat de wijn niet gaat koken, dan verdampt de alcohol.
  2. Voeg hier vervolgens 2-3 eetlepels suiker (naar smaak), 1 vanillestokje, 1 kaneelstokje, 2 stuks steranijs, 3 kruidnagels en 2 kardemompeulen aan toe. Pers 1 sinaasappel uit en voeg aan de wijn toe. Laat het geheel ca. 30 minuten trekken op laag vuur zodat alle smaken in de wijn trekken.
  3. Na een halfuurtje is je glühwein perfect. Serveer in een mooi glas en decoreer het evt. met een kaneelstokje en schijfjes sinaasappel. Voor het beste resultaat zeef je de glühwein voor het serveren, zo haal je alle stukjes kruiden er uit.

Wil je graag alcoholvrije glühwein maken? Verhit 1 liter rode wijn en laat deze juist goed koken, dan verdampt de alcohol. Of gebruik 1 liter vlierbessensap aangelengd met water (1:1).

Glühwein variatie

Opzoek naar variaties op gluhwein? Probeer eens onze glühwein van port met laurier en rozemarijn of geniet van onze kersenglühwein:

Hot cocktails

Kersenglühwein

Je hebt vast weleens glühwein gedronken in de winter, misschien wel bij een kerstmarkt. Weet je wat nog lekkerder is? Kersenglühwein!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

750 ml rode wijn
150 ml kersenlikeur (bijv. Bols cherry brandy of Coebergh kersen)
1 kaneelstokje
2 steranijs
4 kruidnagels
1-2 sinaasappels (in dunne schijfjes)
100 g lichtbruine basterdsuiker
3 plakjes verse gember
snuf gemalen nootmuskaat
4 kardemompeulen (gekneusd)

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten in een pan en verhit ca. 10 minuten tot zeer heet, maar laat het niet koken. Laat afgedekt ca. 30 minuten trekken.

  2. Verwarm de glühwein opnieuw en schenk hem in theeglazen. Garneer eventueel met een sinaasappelschijfje en een kaneelstokje.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Hannah Guinness Foto’s: Ant Duncan Styling: Alexander Breeze Foodstyling: Ella Tarn

Als cadeau zelf glühwein maken

Het is ook erg leuk om van tevoren de kruiden bij elkaar te mixen. Vul hiervoor een fles met een ruime hals en draaidop met 2-3 eetlepels suiker (naar smaak), 1 vanillestokje, 1 kaneelstokje, 2 stuks steranijs, 3 kruidnagels en 2 kardemompeulen aan toe. Deksel erop en je bent klaar. Leuk voor jezelf of om aan anderen cadeau te geven tijdens de feestdagen!

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!