Advertentie
Zelf pasta maken lijkt soms een hele opgave, maar niets is minder waar. Gooi je haar in een knot en stroop de mouwen op want in een mum van tijd heb je je eigen verse pasta gemaakt met de onderstaande tips.
Zelf pasta maken: wat heb je nodig?
Verse pasta maak je van bloem en eieren. Gebruik voor elke 100 g bloem 1 ei. Een deeg van 2 eieren en 200 g bloem is genoeg voor 3 personen. Je kunt gewone bloem gebruiken, of 1/3 vervangen door durum (harde tarwe).
/formu
Work out!
Voor het kneden van pastadeeg heb je spierballen nodig. Voeg niet te snel water toe om het deeg soepeler te maken: na ca. 10 minuten kneden verandert het kruimelige ei-bloemmengsel in een elastische deegbol.
Chianti break
Laat het deeg voor het uitrollen minimaal 30 minuten verpakt in vershoudfolie rusten. Door de korte pauze ontspannen de gluten en is het deeg makkelijker uit te rollen. Na gedane arbeid ook voor jou het ideale moment voor een chianti, Italiaanse wijn. Zelf pasta maken wordt zo nóg lekkerder.
La pasta non aspetta! Oftewel: de pasta wacht niet. Zorg dat je eerst je saus en bijgerechten klaar hebt en de pasta niet eerder kookt dan gelijktijdig.
Pappardelle of tagliatelle?
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad of met de pastamachine uit tot dunne vellen. Ga je het deeg daarna snijden, bijvoorbeeld voor pappardelle of tagliatelle, laat de uitgerolde pastavellen dan eerst even drogen zodat de slierten straks niet aan elkaar blijven plakken.
1 minuutje
Voor elke 100 g pasta heb je 1 l water met 1 tl zout nodig om in te koken. Verse pasta kook je al dente in ca. 1 minuut. Is ‘ie gedroogd, dan duurt het koken tussen de 3 en 5 minuten. Proef tussendoor of het al gaar is.
Bewaren of nu opeten?
Droog de slierten kort en rol met wat bloem op tot nestjes zodat ze straks makkelijk in de pan passen. Wil je het bewaren, laat de nestjes dan aan de lucht helemaal drogen en doe ze daarna pas in een trommel. De pasta blijft zo enkele weken houdbaar. Maak er vervolgens bijvoorbeeld dit heerlijke recept mee!
Verse pasta met kip, sherry en peultjes
Simpel, snel én ontzettend lekker! Dat is deze verse variant met kip, sherry en peultjes. Schenk jezelf een goed glas wijn in en duik de keuken in!
Lees nu ook:
Dit is de échte pasta carbonara
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Roxanne