Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
crème brûlée

Zo maak je de perfecte crème brûlée

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Krrrak! Niet is zo bevredigend als het geluid wanneer je het suikerlaagje van de crème brûlée kapot tikt. Het is misschien wel het meest iconische Franse dessert. Maar hoe maak je nou zo’n perfecte, romige crème brûlée mét knapperig suikerlaagje?

Bestel Foodies Franse bistro

De perfecte crème brûlée

Crème brûlée – of in Spanje crema Catalana – betekent niets anders als gebrande crème. En dat is precies wat het is: romige vanillepudding met een laagje suiker dat je karamelliseert, zodat het een hard korstje vormt. Stap een willekeurige Franse bistro in en het staat op de menukaart. Wil je nu zelf eens dit lekkere toetje maken? Met deze handige tips kan dat niet mislukken. Bon appétit!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Gebruik verse, volle melk en slagroom

Het verschil tussen de Franse en de Spaanse versie van dit toetje zit ‘m voornamelijk in de room. De Fransen gebruiken een combinatie van melk en room, waar de Spanjaarden gaan voor melk, soms met maïzena. De Franse versie is dus wat voller van smaak. Gebruik in ieder geval altijd verse, volle melk en room wanneer je dit dessert maakt.

2. Verse vanille gaat boven alles

Je kunt natuurlijk een zakje vanillesuiker gebruiken, maar er gaat niets boven verse vanille. Schraap het merg uit het stokje en bewaar het stokje in een potje kristalsuiker. Zo houd je er ook nog je zelfgemaakte vanillesuiker aan over.

3. Gebruik een brandertje of de oven

In recepten voor crème brûlée wordt vaak gesproken over een brandertje om de suiker te karamelliseren. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Voor een paar tientjes haal je er een in huis en je vult hem eenvoudig bij met aanstekergas of door de gasbus te vervangen. Probeer de suiker zo egaal mogelijk te karamelliseren, zodat je een mooie bruine kleur over de hele oppervlakte krijgt. Heb je nou geen brander in huis? Je kunt de potjes ook onder de gril in de oven zetten. Plaats het rooster zo dicht mogelijk onder het verwarmingselement van de oven en let goed op dat de crème brûlée niet te donker wordt.

4. Varieer eens met andere smaken

Wil je eens variëren? De Franse crème brûlée bevat vanille, maar voeg ook eens – zoals de Spanjaarden doen – sinaasappel en kaneel toe.

5. Neem lage schaaltjes met een breed oppervlak

Een laag schaaltje zorgt er namelijk voor dat de suikerlaag goed karamelliseert en de pudding lauwwarm wordt. Dan is ‘ie op z’n allerlekkerst!

Crème brûlée recepten

Ben je er klaar voor om een basis crème brûlée te maken? Probeer dan eens een van deze heerlijke variaties. Wij hebben een aantal leuke én heerlijke recepten voor je verzameld.

Van passievrucht en kokos

Met passievrucht en kokos geef je jouw toetje een extra tropisch tintje, probeer maar eens uit met dit recept.

> naar het recept: crème brûlée van passievrucht en kokos

Crème brûlée van passievrucht en kokos

Met bergamot

Wil je net een tikje spannender dan vanille? Ga eens voor bergamot, dat geeft je dessert een verrassende smaak.

> naar het recept: crème brûlée met bergamot

Crème brûlée met bergamot

Citroengras

Mis je een beetje fris in je crème brûlée? Voeg citroengras toe voor een verrassende twist. Lekker na een zomerse barbecue!

> naar het recept: crème brûlée van citroengras

Crème brûlée van citroengras

Lees meer: 5x typisch Franse lekkernijen

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!