
Heb je het over klassiekers dan heb je het over eiersalade. Op een toastje tijdens de borrel, of op de boterham bij de lunch. Wist je dat eiersalade zelf maken super simpel is? Ook ideaal om gekookte eitjes die je over hebt van het ontbijt in te verwerken. Wij geven je handige tips voor hoe je dit doet!
Lees verder na de advertentie
Eiersalade maken
Of je nou de paasbrunch aan het voorbereiden bent of zin hebt in lekker broodbeleg tijdens de lunch: eiersalade kan altijd. Natuurlijk kun je die in de supermarkt kopen, maar zélf eiersalade maken vinden wij eigenlijk het allerlekkerst. En dat is helemaal niet moeilijk, kijk maar!

Zelfgemaakte eiersalade
Klassieker dan dit kan het niet. Dit is hét basisrecept dat iedereen in z’n archief moet hebben.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Gebruik hardgekookte eieren
Wanneer je eiersalade gaat maken, moet je eerst op de juiste manier eieren koken. Je kunt het beste hardgekookte eieren gebruiken. Van zachtgekookt ei word je salade namelijk al snel een papje, en daar wordt niemand blij van.
Hardgekookte eieren kun je zowel grof hakken als heel fijn snijden of zelfs door een zeef halen voor je ze door de salade mengt. Het is maar net wat je zelf lekker vindt.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Varieer met smaken
Wil je eens variëren op de klassieker? Voeg eens wat fijngesneden augurk of kappertjes toe. Geef de eieren een beetje pit met een fijngehakt chilipepertje, een snuf (gerookte)paprikapoeder of een theelepel mosterd. Ook lekker: een scheutje worcestershiresaus of snuf kerriepoeder. Wat verse dille werkt ook goed, helemaal wanneer je de eiersalade serveert met gerookte zalm bijvoorbeeld.
Normaal gesproken wordt eiersalade vaak gemaakt met mayonaise, maar als je een wat lichtere variant wilt kun je ook kiezen voor Griekse yoghurt of kwark.

Zonnige eiersalade van Jamie Oliver
Wil je eens lekker variëren? Ga dan voor deze versie met dukkah en granaatappel. Zo gaat deze salade nooit vervelen.
Hoe serveer je het?
Natuurlijk kun je je zelfgemaakte salade zo op een toastje, een cracker of op een snee (geroosterd) desembrood serveren, maar eiersalade combineert ook heel goed met gerookte zalm, plakjes avocado, ham of gebakken bacon. Voeg deze smaakmakers dus zeker eens toe aan je toastje.
Hoe bewaar je het?
In een afgesloten bakje kun je een zelfgemaakte salade zo’n drie dagen in de koelkast bewaren. Invriezen is een minder goed idee daar wordt de salade snel papperig van.

Zelfgemaakte eiersalade
Klassieker dan dit kan het niet. Dit is hét basisrecept dat iedereen in z’n archief moet hebben.
Ingrediënten
- 6 eieren
- 1 sjalot
- 1 tl olie
- kerrie
- 2 el crème fraîche
- 1/2 tl fijne mosterd
- 2 el mayonaise (liefst zelfgemaakt)
- zout en peper
- 1/2 bosje bieslook
Bereiding
Leg de eieren in een pan en giet er koud water over tot ze onder staan. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat nog ca. 4 minuten rustig koken. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water.
Pel en snipper de sjalot zeer fijn. Verhit de olie in een pan. Fruit de sjalot ca. 3 minuten, maar laat hem niet kleuren. Voeg een snufje kerrie toe en fruit nog ca. 1 minuut. Laat afkoelen.
Pel de eieren en verwijder de dooiers uit het eiwit. Druk de eidooiers door een fijne zeef. Meng de sjalot, de crème fraîche, de mosterd en de mayonaise door de dooiers en breng op smaak met zout en peper.
Hak de eiwitten grof. Snijd de bieslook fijn. Meng het eiwit en de bieslook voorzichtig door het dooiermengsel en breng nogmaals op smaak met zout en peper. Lekker met brood.
Foto’s: Stephan van Raay (F&L) Servies etc.: eigen collectie
Lees ook:
Onze tips

15x hapjes om te maken voor een verjaardag

3x recepten voor een klassieke VrijMiBo

De beste tips om thuis een onvergetelijke borrel te organiseren

De perfecte styling van de borrelplank

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Dit is de perfecte temperatuur voor je barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?