Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Cover voor Pasta fresca: zelf verse pasta maken? Zo doe je dat!

Pasta fresca: zelf verse pasta maken? Zo doe je dat!

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Zelf pasta maken lijkt soms een hele opgave, maar niets is minder waar. Gooi je haar in een knot en stroop de mouwen op want in een mum van tijd heb je je eigen verse pasta gemaakt met de onderstaande tips.

Zelf pasta maken lijkt soms een hele opgave, maar niets is minder waar. Gooi je haar in een knot en stroop de mouwen op want in een mum van tijd heb je je eigen verse pasta gemaakt met de onderstaande tips.

Zelf pasta maken: wat heb je nodig?

Verse pasta maak je van bloem en eieren. Gebruik voor elke 100 g bloem 1 ei. Een deeg van 2 eieren en 200 g bloem is genoeg voor 3 personen. Je kunt gewone bloem gebruiken, of 1/3 vervangen door durum (harde tarwe).

/formu

Work out!

Voor het kneden van pastadeeg heb je spierballen nodig. Voeg niet te snel water toe om het deeg soepeler te maken: na ca. 10 minuten kneden verandert het kruimelige ei-bloemmengsel in een elastische deegbol.

Chianti break

Laat het deeg voor het uitrollen minimaal 30 minuten verpakt in vershoudfolie rusten. Door de korte pauze ontspannen de gluten en is het deeg makkelijker uit te rollen. Na gedane arbeid ook voor jou het ideale moment voor een chianti, Italiaanse wijn. Zelf pasta maken wordt zo nóg lekkerder.

La pasta non aspetta! Oftewel: de pasta wacht niet. Zorg dat je eerst je saus en bijgerechten klaar hebt en de pasta niet eerder kookt dan gelijktijdig.

Pappardelle of tagliatelle?

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad of met de pastamachine uit tot dunne vellen. Ga je het deeg daarna snijden, bijvoorbeeld voor pappardelle of tagliatelle, laat de uitgerolde pastavellen dan eerst even drogen zodat de slierten straks niet aan elkaar blijven plakken.

1 minuutje

Voor elke 100 g pasta heb je 1 l water met 1 tl zout nodig om in te koken. Verse pasta kook je al dente in ca. 1 minuut. Is ‘ie gedroogd, dan duurt het koken tussen de 3 en 5 minuten. Proef tussendoor of het al gaar is.

Bewaren of nu opeten?

Droog de slierten kort en rol met wat bloem op tot nestjes zodat ze straks makkelijk in de pan passen. Wil je het bewaren, laat de nestjes dan aan de lucht helemaal drogen en doe ze daarna pas in een trommel. De pasta blijft zo enkele weken houdbaar. Maak er vervolgens bijvoorbeeld dit heerlijke recept mee!

Verse pasta met kip, sherry en peultjes

Simpel, snel én ontzettend lekker! Dat is deze verse variant met kip, sherry en peultjes. Schenk jezelf een goed glas wijn in en duik de keuken in!

Zelf pasta maken: verse pasta kip

Lees nu ook:

Dit is de échte pasta carbonara

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!