Bereiding

1 Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Pel en snipper het teentje knoflook. Verhit de boter in een ruime pan en bak er de aardappels en de knoflook in aan. Voeg 1 l water, de slagroom en de groentebouillonblokjes toe. Breng de soep aan de kook en laat hem ca. 40 minuten rustig pruttelen.
2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C / gas: stand 2). Snijd de pistoletjes in plakken (ca. 2 cm) en leg ze op een bakplaat. Besprenkel ze met de olijfolie, zout en peper. Bak de croutons ca. 10 minuten in de oven. Pel de uien en snijd ze in ringen. Verhit de olie in een pan en bak er de uien goudbruin in. Bestrooi ze met de suiker en voeg 1 el water toe. Laat het geheel pruttelen tot de uien zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper.
3 Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout, peper en de mosterd. Schep op iedere crouton een lepel uien en rasp er de oude kaas overheen. Zet de croutons nog ca. 5 minuten in de oven. Serveer de soep met de croutons erin.