Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Aardbeienjelly met vlierbloesemijs

Aardbeienjelly met vlierbloesemijs

 • Uitdagend

 • 50 minuten bereidingstijd50 min. bereidingstijd

 • ca. 9 uur wachttijdca. 9 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 8

Voor de jelly

Voor het ijs

Vanaf eind mei fietsen wij met onze gezichten omlaag gekeerd over het fietspad. Het is vlierbloesemseizoen en wij kunnen het niet laten om te plukken om er dit heerlijke ijs mee te maken!

Bereiding

 1. Verhit voor het ijs de suiker, de melk en de glucose in een pan op laag vuur. Roer tot de suiker is opgelost is.

 2. Klop de eidooiers met een elektrische mixer licht en luchtig. Schenk het warme melkmengsel er langzaam bij en blijf de hele tijd kloppen. Schenk dit in een schone steelpan met dikke bodem en verhit al roerend op laag vuur tot de custard dikker is geworden, maar laat hem niet koken. De custard is klaar als er een laagje op de achterkant van een houten lepel blijft zitten. Als je met een vinger over de achterkant van de lepel gaat, moet er een duidelijk streepje ontstaan. Schenk de custard in een schone, hittebestendige kom en laat afkoelen.

 3. Klop de slagroom lobbig. Spatel de slagroom samen met de crème fraîche, de vlierbloesemsiroop en het limoensap door de afgekoelde custard. Zet ca. 30 minuten in de koelkast.

 4. Draai van het mengsel in de ijsmachine ijs volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Je kunt het mengsel eventueel in een ondiepe bak in de vriezer leggen en om de paar uur stevig doorkloppen met een elektrische mixer. Doe dit totaal drie keer – dit duurt ca. 6 uur.

 5. Week voor de jelly de gelatineblaadjes ca. 5 minuten in koud water tot ze helemaal zacht zijn.

 6. Verhit de suiker met 200 ml water op laag vuur tot de suiker opgelost is. Haal van het vuur en laat afkoelen tot ca. 40°C – het moet goed warm, maar niet te heet zijn. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze al roerend op in de warme siroop. Roer de wijn erdoorheen.

 7. Snijd de aardbeien in dunne plakken. Verdeel ⅓ van de jelly over 8 glazen. Leg hier ⅓ van de aardbeienplakjes op. Zet de glazen in de koelkast om de jelly iets op te laten stijven. Schenk wanneer er een velletje op de jelly zit, een tweede laag jelly erbij en leg hier weer ⅓ van de aardbeien op. Zet weer even in de koelkast. Eindig met de rest van de jelly en de overige aardbeien. Is de overige jelly ondertussen te veel opgesteven? Verwarm hem dan op laag vuur tot hij weer schenkbaar is. Laat de jelly’s in ca. 2 uur helemaal opstijven in de koelkast.

 8. Schep vlak voor het serveren een bolletje vlierbloesemijs op de jelly’s.

Per portie: 530 kcal | 53 g koolhydraten | 6 g eiwit | 28 g vet

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)