Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Cover voor Aligot

Aligot

  • Eenvoudig

  • 40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd

Aligot wordt gemaakt met tome de Laguiole: sterk geperste, licht gefermenteerde en ongezouten wrongel gemaakt van koemelk. Die is hier niet gemakkelijk te krijgen. Voor dit recept gebruiken we daarom geraspte Gruyère. Maak deze smeuïge, elastische aardappelpuree nu zelf en ontdek hoe lekker het is!

Lees verder onder de advertentie

Ingrediënten

Benodigdheden

  • pureeknijper of -stamper
  • handmixer
Aligot wordt gemaakt met tome de Laguiole: sterk geperste, licht gefermenteerde en ongezouten wrongel gemaakt van koemelk. Die is hier niet gemakkelijk te krijgen. Voor dit recept gebruiken we daarom geraspte Gruyère. Maak deze smeuïge, elastische aardappelpuree nu zelf en ontdek hoe lekker het is!
Bereidingstip
Voor het maken van de puree gebruiken we een stamper of een pureeknijper, maar voor het tweede deel, het mengen van de puree met kaas, is het slim een handmixer te gebruiken: de kaas plakt nogal. Maar doe het op een lage stand.

Bereiding

  1. Kook de aardappels in water met een snuf zout in zo’n 20 minuten gaar.

  2. Verwarm intussen in een steelpan op laag vuur de boter met de knoflook en laat een minuut of 10 opstaan; let op dat de boter niet verbrandt.

  3. Giet de aardappels af, laat ze even droogstomen en pureer ze met een pureeknijper of -stamper. Roer de boter met de knoflook, de room en wat peper erdoor.

  4. Voeg vervolgens de kaas per handvol toe, en meng met een handmixer. Het pureemengsel wordt nogal kleverig en blijft aan de mixerhaken hangen. Gewoon doormixen. Roer het laatste restje kaas er eventueel met een houten lepel door.

  5. Verwarm de kaas-aardappelpuree zo nodig op een warm vuur nog even door en serveer direct.

Receptuur: Jacques Hermus Fotografie: Saskia van Osnabrugge Styling: Annemieke Paarlberg Foodstyling: Ajda Mehmet

Serveertip
Lekker bij rood vlees of gebakken gevogelte.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

Aardappelbijbel

€ 34,99
cover aardappelbijbel
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!