Bereiding

  1. Bekleed een vierkant bakblik (24×24 cm) met bakpapier. Maal voor de bodem de koekjes in een keukenmachine tot fijne kruimels. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en meng hem door de koekkruimels. Stort het mengsel in het bakblik. Druk de koeklaag goed aan met de achterkant van een lepel en zet het bakblik in de koelkast, zodat de bodem steviger wordt.
  2. Doe voor de lemon curd de eidooiers in een steelpan en voeg de maizena toe. Klop met een garde tot je geen klontjes meer ziet. Voeg de citroenrasp, het citroensap en de suiker toe en klop verder tot een glad geheel. Verwarm de lemon curd op middelhoog vuur, terwijl je blijft kloppen met de garde, tot het geheel dikker wordt. Haal van het vuur en laat afkoelen.
  3. Week voor de crème de gelatineblaadjes ca. 5 minuten in koud water. Verwarm intussen de amaretto op laag vuur tot het begint te dampen, maar laat het niet koken. Haal de amaretto van het vuur. Knijp de gelatine uit en los hem op in de amaretto.
  4. Doe de mascarpone en de suiker in de kom van een keukenmachine, gebruik een menghaak om te voorkomen dat er te veel lucht in komt. Mix op lage stand tot het goed gemengd is. Voeg dan, terwijl de keukenmachine draait, langzaam het amaretto-gelatinemengsel toe. Schenk er tot slot de slagroom bij en mix alles op middelhoge stand tot het mengsel iets dikker wordt, dit duurt ongeveer 30 seconden.
  5. Spatel de mascarponecrème op de koekbodem en strijk glad. Roer de lemon curd kort door en schep deze in hoopjes op de mascarponecrème. Maak swirls door met de botte kant van een mes door de hoopjes lemon curd te ‘snijden’. Laat ca. 4 uur opstijven in de koelkast en snijd in 16 vierkantjes. Haal eventueel ca. 30 minuten voor het serveren uit de koelkast als je houdt van zachtere bars..

Annemiek van @miek_eats: “Omdat je voor de bodem haverkoekjes gebruikt, heb je geen oven nodig.”