Foodies Italië
Foodies Italië
cover Foodies Italië 2025
Antikristo gerookte, geblakerde lamsschouder

Antikristo (gerookte, geblakerde lamsschouder)

  • Eenvoudig

  • ca. 2 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 15 min. bereidingstijd

  • ca. 3 uur wachttijdca. 3 u. wachttijd

Antikristo is een populair gerecht in Griekenland. Het gerookte lamsvlees wordt super mals en serveer je met een salade en wat brood.

Lees verder onder de advertentie

Ingrediënten

Voor de smaakmakers

Benodigdheden

  • metalen spiesen
  • aluminiumfolie
Antikristo is een populair gerecht in Griekenland. Het gerookte lamsvlees wordt super mals en serveer je met een salade en wat brood.
Tip
Serveer het vlees met wat gepofte aardappels of een lekkere aardappelsalade. Een frisse Griekse salade gaat hier ook goed bij.

Bereiding

  1. Meng voor de smaakmakers alle ingrediënten door elkaar en wrijf de lamsschouder er rondom mee in. Rol het vlees grofweg op tot een rollade en zet die vast met slagerstouw, zodat je een grote rechthoek hebt. Het hoeft niet perfect te zijn, dus besteed er niet te veel tijd aan. Steek een van de metalen spiesen erin, van de linkerbovenhoek naar de rechteronderhoek, en de andere spies van de rechterbovenhoek naar de linkeronderhoek, zodat de spiesen een kruis vormen waar het vlees stevig aan vast is geregen. Pak het vlees in en leg het een paar uur, of liever een nacht, in de koelkast.

  2. Stapel veel hout en papier op elkaar en leg het vlees op een rooster, vlak boven het midden van het vuur. Dek het vlees af met een grote metalen schaal of pan en steek het vuur aan, zodat de rook omhoog kringelt en wordt opgevangen in de schaal, waar het vlees een rooksmaakje van krijgt. Laat 6 minuten roken, verwijder de schaal en keer het vlees om. Leg de schaal er weer op en rook nog 6 minuten. Haal de schaal weg, leg het vlees er deze keer in en zet de schaal opzij tot de kooltjes gloeien.

  3. Leg het vlees op het rooster boven de hete kooltjes en gril het 10 minuten aan elke kant, tot het vlees grillstrepen krijgt en krokant wordt. Nu moet het vlees verder garen, maar niet in de directe hitte, en daar komen de spiesen van pas. Zet het lamsvlees rechtop, op de spiesen, op het vuur maar zonder dat het de grill aanraakt (of rijg het aan het spit, als je dat hebt). Keer het vlees na 30 minuten om, zodat de andere uiteinden van de spiesen in het vuur staan, en verhit nog 30 minuten. Leg het vlees op de kant van de barbecue waar de hitte minder intens is en gril nog 30 minuten. Laat minstens 15 minuten rusten en snijd het vlees dan in dunne plakken.

  4. Je kunt de antikristo ook zonder barbecue maken. Leg de lamsschouder dan in een diepe braadslede en braad 25 minuten in een heel hete oven (elektrisch: 240⁰C / hetelucht: 220⁰C). Verlaag de temperatuur (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C) en braad nog 30 minuten. Bedruip het vlees met een kopje water, dek de braadslede af met aluminiumfolie of een passend deksel en braad 1 uur. Verlaag de temperatuur (elektrisch: 180⁰C / hetelucht: 160⁰C) en bedruip het vlees met het vocht uit de braadslede. Voeg wat extra water toe als het vlees er droog uitziet – het vocht moet ongeveer het onderste kwart van het vlees bedekken, niet meer. Dek weer af en braad 1 uur, voor je het vlees opdient.

Receptuur: Emily Ezekiel Fotografie: Issy Croke

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)
Uit het boek

Honey & Smoke

€ 35,99
Honey & Smoke