Bereiding

Zet een tafel vol met groenten en je wordt meteen vrolijk. De kleuren, smaak en geuren zijn onweerstaanbaar. Mis niets van het seizoen en proef de knapperige en verse groenten, zoals artisjokken!
Artisjok koken is misschien een beetje lastig, maar met dit recept lukt het iedereen! Deze artisjokken eet je met met polenta, rozemarijn en citroen.

  1. Snijd de artisjokbloemen ca. 1 cm onder de bloem van de steel af. Snijd de blaadjes rondom de bodem eraf en schil de steel. Pers 1 citroen uit. Breng 1 l water met 2 takjes rozemarijn, het citroensap, een snufj e zout en 2 el olijfolie aan de kook. Voeg de schoongemaakte artisjokken toe en laat ze op laag vuur ca. 20 minuten garen.
  2. Pel en snipper de sjalot. Verhit 2 el olijfolie in een pan en fruit de sjalot. Neem de pan van het vuur en roer de balsamico erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Schep de artisjokken uit de pan. Meng de warme artisjokken met het balsamicomengsel en laat afkoelen.
  4. Pel en snipper de knoflook. Breng 800 ml water met de knoflook en een snufj e zout aan de kook en voeg de polenta toe. Laat het geheel al roerende ca. 5 minuten koken. Roer de boter door de polenta en breng op smaak met zout en peper.
  5. Ris van de overgebleven rozemarijn de naaldjes van de takjes. Serveer de polenta met de artisjokken en verdeel de rozemarijn en de rucola erover.

Artisjok kun je ook lekker in pizza calzone bereiden! Klik hier voor het recept.
Foto’s: Stephan van Raay
Servies etc.: Dille & Kamille, Lifestyle en Subba, eigen collectie