Bereiding

  1. Snijd de spitskool in kwarten. Verwijder het kontje en het hart en snijd de kwarten in dunne reepjes. Maak de bloemkool, wortel, rode paprika, sjalot en rode peper schoon. Pel de knoflook. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en de paprika en sjalot in dunne repen. Rasp de wortel grof. Snijd de rode peper en knoflook fijn. Afhankelijk van hoe klein je snijdt past er ongeveer 500 gram groente in een pot van 1 liter.
  2. Meng de groenten met het mosterdpoeder, de kurkuma en het gemberpoeder en doe de groenten in een fermentatiepot. Duw tussendoor steeds goed aan. Vul de pot met water tot alle groenten onderstaan.
  3. Bepaal het totaalgewicht van het water en de groenten. Giet het water in een kom en voeg 2% van het totaalgewicht aan zout toe.
  4. Roer tot het zout is opgelost en giet het water terug in de pot. Zorg ervoor dat alle groenten ondergedompeld blijven.
  5. Sluit de pot met een deksel met waterslot. Laat de atjar 10 tot 14 dagen op kamertemperatuur fermenteren. Als je geen waterslot hebt, laat dan geregeld de overdruk ontsnappen door de pot te laten ‘sissen’.
  6. Proef na 10 dagen. Vind je de atjar tjampoer goed? Zet hem dan in de gesloten pot in de koelkast. Atjar tjampoer is weken tot maanden houdbaar.

Tip:
Omdat de aanwezige suikers tijdens de fermentatie worden omgezet in melkzuur, smaakt deze versie niet zoet. Wil je toch een zoetje toevoegen? Doe dat dan bij het opdienen.

Zuurgoed

Uit het boek:

Zuurgoed
€24,99