Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Baambrugs big rack met gegrilde prei in mosterd-roomsaus

Baambrugs big rack met gegrilde prei in mosterd-roomsaus

In samenwerking met Lindenhoff
  • Gemiddeld

  • ca. 2 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 2 u. en 30 min. bereidingstijd

  • ca. 12 uur wachttijdca. 12 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

De racks van het Baambrugs big, een bij zonder ras gekruist op de boerderij van Lindenhoff, kun je op twee manieren barbecueën. Je kunt ze natuurlijk portioneren, dan heb je in feite de beste karbonades of pork chops die je ooit hebt gegeten. Maar de vetlaag en zwoerd kun je ook mooi krokant bakken als je het vlees in zijn geheel braadt.

Bereiding

  1. 1. Bereid het vlees voor en krab eventueel de uitstekende botjes schoon. Snijd het zwoerd om de 3 millimeter in met een zeer scherp mes. Zorg ervoor dat je niet door de vetlaag heen op het vlees snijdt. Wrijf het zwoerd in met zout. Wrijf de rest van het vlees rondom in met de dry rub. Leg het vlees met de zwoerdkant omhoog op een bord en zet het een nacht onafgedekt in de koelkast. Hierdoor droogt het zwoerd enigszins uit; dit helpt om het de volgende dag mooi krokant uit te bakken.

  2. 2. Steek de barbecue aan om op indirecte hitte te kunnen grillen. Laat de temperatuur oplopen tot ca. 200°C. Strooi eventueel wat rookhoutsnippers op de kolen. Leg het vlees op het rooster (indirecte hitte) met een opvangbak met een laagje water eronder. Laat de temperatuur tijdens het garen langzaam teruglopen tot ca. 160°C. Braad het vlees ca. 1,5 uur tot de kerntemperatuur ca. 70°C is. Het zwoerd moet mooi goudbruin en knapperig zijn.

  3. 3. Bereid intussen de prei voor. Halveer de preien in de lengte maar laat het worteleinde zitten zodat de preien niet uit elkaar vallen. Was de preien met koud water en laat ze goed uitlekken. Bedruip met de olijfolie en bestrooi met wat zout en peper.

  4. 4. Neem het vlees van de barbecue en laat het op een rooster, losjes afgedekt met aluminiumfolie ca. 20 minuten rusten. Gril intussen de prei boven de hete kolen. Verplaats ze regelmatig en schuif ze naar een minder heet stuk als ze donker dreigen te worden. Gaar de preien rustig tot ze lekker zacht zijn.

  5. 5. Meng in een kom of schaal de crème crue met de mosterd en wat zout en peper. Neem de preien van het grillrooster en hak ze op een snijplank grof. Hussel de gehakte prei in de kom door de saus. Verdeel de prei over een schaal. Snijd het vlees in plakken en leg deze op de gegrilde prei. Serveer het geheel direct. Lekker met frietjes of stokbrood.

*Meng voor de dry rub ½ el suiker, 1 el zout, 1 tl gerooktepaprikapoeder, 1 tl paprikapoeder, 1 tl gemalen zwarte peper, ½ tl chilipoeder, ½ tl kaneel,

Per portie: 599 kcal | 5 g koolhydraten | 21 g eiwit | 54 g vet

½ tl gemalen venkelzaad, 1 tl knoflookpoeder en 1 tl uienpoeder. Varieer naar eigen smaak met bijv. koriander, mosterdpoeder, witte peper etc.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)