Bereiding

Cakejes met rum, dat klinkt natuurlijk al heerlijk. Misschien heb je deze Franse klassieker al weleens gegeten. Door de toevoeging van kardemomsiroop komen alle smaken perfect samen.

  1. Verwarm de melk tot lauwwarm. Meng de gist met de melk en laat ca. 10 minuten staan. Meng in de kom van een staande mixer de bloem, de suiker, het zout, de sinaasappel- en de citroenschil. Kluts de eieren en meng ze met de gistmelk. Voeg het melkmengsel toe aan het bloemmengsel en kneed met de deeghaak in ca. 5 minuten tot een glad deeg. Voeg 100 g zachte boter in stukjes toe en kneed het geheel nog ca. 5 minuten goed door. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme plek ca. 1 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Week intussen de rozijnen in de rum.
  2. Giet de rozijnen af en bewaar de rum. Kneed de geweekte rozijnen kort door het deeg. Verdeel het deeg over met boter ingevette baba-vormpjes (of muffinbakblik). Dit kan een kliederig werkje zijn, een ijslepel of 2 natgemaakte eetlepels kunnen goed werken. Vul de vormpjes voor niet meer dan de helft. Dek de vormpjes losjes af met een vochtige theedoek en laat nog ca. 30 minuten rijzen.
  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bak de baba’s in ca. 25 minuten goudbruin in de oven. Als het goed is komen ze wat los van de vormpjes. Neem uit de oven en laat 1 minuut afkoelen. Stort de baba’s uit de vormpjes en laat ze op een rooster afkoelen.
  4. Breng voor de siroop de suiker met 200 ml water en de kardemompeulen aan de kook. Zet het vuur laag als de suiker is opgelost en laat nog ca. 15 minuten trekken op laag vuur. Neem van het vuur en roer er de overgebleven rum doorheen.
  5. Dompel de baba’s onder in de hete siroop. Laat ze de siroop goed opnemen. Lekker met een toef slagroom.

Dit recept is voor ongeveer 10 stuks.

Per stuk: ca. 353 kcal
7 g eiwit | 10 g vet | 53 g koolhydraten

Foto’s en receptuur: Willem van Santen