Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Baba met rum-kardemomsiroop

Baba met rum-kardemomsiroop

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

  • en 30 minuten wachttijd en 30 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 5

Ingrediënten

Voor de siroop

Bereiding

  1. Verwarm de melk tot lauwwarm. Meng de gist met de melk en laat ca. 10 minuten staan. Meng in de kom van een staande mixer de bloem, de suiker, het zout, de sinaasappel- en de citroenschil. Kluts de eieren en meng ze met de gistmelk. Voeg het melkmengsel toe aan het bloemmengsel en kneed met de deeghaak in ca. 5 minuten tot een glad deeg. Voeg 100 g zachte boter in stukjes toe en kneed het geheel nog ca. 5 minuten goed door. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme plek ca. 1 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Week intussen de rozijnen in de rum.

  2. Giet de rozijnen af en bewaar de rum. Kneed de geweekte rozijnen kort door het deeg. Verdeel het deeg over met boter ingevette baba-vormpjes (of muffinbakblik). Dit kan een kliederig werkje zijn, een ijslepel of 2 natgemaakte eetlepels kunnen goed werken. Vul de vormpjes voor niet meer dan de helft. Dek de vormpjes losjes af met een vochtige theedoek en laat nog ca. 30 minuten rijzen.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bak de baba’s in ca. 25 minuten goudbruin in de oven. Als het goed is komen ze wat los van de vormpjes. Neem uit de oven en laat 1 minuut afkoelen. Stort de baba’s uit de vormpjes en laat ze op een rooster afkoelen.

  4. Breng voor de siroop de suiker met 200 ml water en de kardemompeulen aan de kook. Zet het vuur laag als de suiker is opgelost en laat nog ca. 15 minuten trekken op laag vuur. Neem van het vuur en roer er de overgebleven rum doorheen.

  5. Dompel de baba’s onder in de hete siroop. Laat ze de siroop goed opnemen. Lekker met een toef slagroom.

Per portie: 353 kcal | 53 g koolhydraten | 7 g eiwit | 10 g vet

Foto’s en receptuur: Willem van Santen

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)