Babka
Uitdagend
ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd
ca. 6 uur en 1 minuten wachttijdca. 6 u. en 1 min. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Meng in de kom van een staande mixer de patentbloem, fijne kristalsuiker, droge bakkersgist en de zest van de sinaasappel.
Voeg het water toe met de eieren en meng tot een samenhangend deeg.
Zet de mixer op een lage stand en voeg de roomboter toe.
Mix circa 10 minuten tot een glad deeg (24 °C).
Doe het deeg in een ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek.
Laat 1 nacht onder de vochtige theedoek in de koelkast staan.
Maak de vulling. Doe de pure chocolade met de roomboter in een kom en verwarm au bain-marie door een vuurvaste kom op een kleine
steelpan met een laagje water te zetten. Pas op: de kom mag het water niet raken.Voeg als alles is gesmolten de poedersuiker en cacao van het vuur af toe en meng goed.
Halveer het deeg, bestuif het werkblad met bloem en rol uit tot een plak van 20 x 30 cm.
Smeer de helft van de vulling over het deeg, maar laat een strook van 2 cm over aan een lange kant.
Bestrijk deze strook met een beetje water, rol het deeg op en plak het goed vast.
Leg de rol met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede plank 15 minuten in de vriezer.
Doe hetzelfde met de andere plak deeg.
Snijd de uiteinden van de rollen af en halveer de rollen in de lengte.
Leg de opengesneden kant naar boven, vlecht de twee stukken en knijp de uiteinden aan elkaar.
Leg de vlecht in een ingevette bakvorm.
Doe hetzelfde met de rest van het deeg.
Laat 1 uur onder een vochtige theedoek op een warme plek (25 °C) rijzen.
Verwarm de oven voor tot 180 °C en bak de babka’s in 20 à 30 minuten gaar.
Maak ondertussen de siroop. Breng de fijne kristalsuiker met het water aan de kook en laat koken totdat de suiker is opgelost.
Bestrijk de babka’s drie keer met de siroop als de babka’s nog warm zijn.