Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
chocolade babka

Chocolade-pistache babka

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 30 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 15

Ingrediënten

Bereiding

  1. Meng voor het deeg 500 g bloem met de suiker, het zout, de gist en de citroenschil in een grote kom. Verhit de melk met de boter tot de boter gesmolten is. Laat tot lauwwarm afkoelen. Meng het melkmengsel en 1 ei geleidelijk door het bloemmengsel tot een grof deeg – je hebt misschien niet alle melk nodig. Kneed in 10-15 minuten tot een soepel, elastisch deeg. Vet een kom in met olie en leg het deeg erin. Dek af met vershoudfolie en laat ca. 1 uur op een warme plek rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.

  2. Smelt voor de vulling de boter met de chocolade in een kom boven een pan met kokend water. Neem van het vuur en roer met een garde de poedersuiker en het cacaopoeder erdoorheen. Laat afkoelen tot het mengsel makkelijk smeerbaar is.

  3. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek (ca. 40×60 cm). Strijk de vulling vanaf de onderste rand over iets meer dan de helft van het deeg. Bestrooi de vulling met 75 g pistachenoten en de zeezoutvlokken. Vouw het onbestreken deeg over de vulling en druk zachtjes aan. Snijd het deeg met een scherp mes in repen van 2-2,5 cm breed. Houd de  uiteindes van de reep tussen duim en wijsvinger en draai de reep een aantal keer om zijn eigen as. Wikkel het deeg een aantal keer om je vinger om er een knoopvorm van te maken. Eindig met het uiteinde van de reep onder de knoop (houd het eindresultaat op de foto op p. 90 in gedachten).

  4. Leg de babka’s op een met bakpapier beklede bakplaat en laat daarbij ca. 5 cm ruimte tussen de babka’s. Bedek met vershoudfolie en laat ca. 45-60 minuten rijzen op een warme plek.

  5. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Kluts 1 ei en bestrijk de babka’s ermee. Bak in ca. 20 minuten goudbruin in de oven.

  6. Breng voor het glazuur de suiker met 75 ml water aan de kook. Kook ca. 2 minuten door. Neem van het vuur en voeg het vanille-extract toe. Bestrijk de babka’s direct uit de oven met het glazuur. Bestrooi met wat extra pistachenoten.

Lotte: "Tijdens mijn reis door Oost-Europa ontdekte ik de babka: het lekkerste souvenir dat ik ooit gevonden heb". 

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)