Bereiding

Je hebt het in foodies december misschien al wel gelezen: de komende weken gaan we op zoek naar het lekkerste feestbrood van Nederland. Als voorbeeld geven we het feestbrood van bakker Edwin Klaasen. Denk jij dat je net zo’n lekker feestbrood kunt bakken als Edwin? Laat jouw favoriete recept dan nomineren voor het lekkerste kerstbrood van Nederland! Als dat je lukt word je uitgenodigd om op 14 december tijdens het evenement Taste of Christmas jouw eigen succesrecept te maken in de keuken van foodies. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door een deskundige jury, waaronder Edwin Klaasen en onze hoofdredacteur Joachim Hilhorst. Stuur je favoriete kerstbroodrecept + foto vóór 9 december a.s. naar redactie@foodiesmagazine.nl.
Wil je in ieder geval thuis aan de slag met Edwins feestbrood? Hieronder vind je de recepten voor het maken van je zuurdesemstarter, banketbakkersroom van Hidde de Brabander en het victoriabeslag. De rest van het recept lees je in foodies december, p. 117 en 118. Bakze!
Zuurdesemstarter
Het proces duurt een week. Roer op de eerste dag 200 g meel (of bloem en 200 g water door elkaar. Zet het mengsel weg op een warme plek. Roer elke dag 50 g meel (of bloem) en 50 g water door het mengsel. Op dag 6 is de starter klaar om mee te bakken. Voed de starter één keer per week met 50 g meel of bloem en 50 g water om hem te onderhouden en wekelijks mee te kunnen bakken. Het beste is: op woensdag voeden en in het weekend bakken. Bewaar de starter vanaf dag 7 in de koelkast. Bak je een week niet? Gooi dan de hoeveelheid waarmee je zou bakken weg en vul aan zoals een normaal onderhoud. Als je meer brood wil bakken kun je de starter extra voeden, maar voeg nooit meer meel en water toe dan je starter groot is aan gewicht.
Edwin: “De basisregel: voeg een kwart van het gewicht aan meel toe aan desem. Zo is voor het gebruik van een kilo meel 250 gram desem nodig.”
Banketbakkersroom van Hidde de Brabander

  1. Infuseer* op 4 °C de melk, room en vanille voor minstens 24 uur.
  2. Haal het vanillestokje er niet uit, maar doe de gehele massa in een passende pan. Voeg de helft van de suiker toe en laat het rustig opwarmen.
  3. Meng in een ander pannetje 50 g warme room en warme melk met de rest van de suiker, zetmeel, eidooiers en zout. Breng de massa aan de kook en voeg een derde aan je papje toe. Goed mengen en alles bij elkaar in de pan doen. Laat drie minuten pruttelen en je hebt ambachtelijk, eerlijk en passioneel gemaakte banketbakkersroom.

* Een infusie is het laten intrekken van smaakstoffen in vloeistoffen of vaste producten.
Victoriabeslag
Benodigdheden
300 g amandelschaafsel
250 g kristalsuiker
30 g eiwit (= 1 eiwit)
Meng alle ingrediënten met je handen door elkaar. Zorg dat de suiker met het amandelschaafsel verkleeft. Wrijf het geheel daarna tussen je handen boven het #feestbrood uit. Als je je deeg hebt bestrooid, kan het de oven in.