Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
Bakewell-taart met lemoncurd en pistachenoten

Bakewell-taart met lemoncurd en pistachenoten

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd

  • 30 minuten wachttijd30 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 10

Ingrediënten

Bereiding

  1. Meng voor het deeg 250 g bloem met het zout in een kom. Voeg 125 g boter toe en wrijf hem met je vingertoppen door de bloem tot een kruimelig deeg. Voeg het ei en 2-3 el ijskoud water toe en kneed alles met je handen zo kort mogelijk door elkaar tot er een glad deeg ontstaat dat samenkomt tot een bal. Wikkel de deegbal in vershoudfolie en zet hem ca. 30 minuten in de koelkast.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Verwijder het folie en rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad rond (ca. 26 cm Ø) uit. Bestrooi het deeg met 30 g gehakte pistachenoten en druk ze met de deegroller licht in het deeg. Vet een vlaai- of quichevorm (20 cm Ø) in met boter en bekleed met het deeg. Snijd het overtollige deeg eraf en druk de randen een beetje aan. Zet de vorm in de koelkast.

  3. Maal voor de frangipane 150 g pistachenoten in een keukenmachine fijn. Klop de zachte boter en de suiker in een grote kom met een elektrische mixer romig. Voeg de citroenschil, de gekneusde kardemomzaadjes en een snuf zout toe. Voeg de eieren toe en klop alles kort verder tot een gladde massa. Spatel de gemalen pistachenoten en de bloem erdoorheen.

  4. Lepel de lemoncurd over de gekoelde deegbodem. Verdeel de frangipane erover en strijk glad. Bak 35-40 minuten in de oven tot de deegranden goudbruin beginnen te kleuren en de vulling stevig is geworden, maar in het midden nog wel een beetje wiebelig is. Dek eventueel af met aluminiumfolie wanneer de bovenkant te bruin kleurt. Laat helemaal afkoelen.

  5. Meng de poedersuiker met genoeg citroensap zodat er een dik, schenkbaar glazuur ontstaat. Besprenkel de taart met het glazuur en bestrooi met de overige gehakte pistachenoten. Snijd de taart in punten en serveer.

Per portie: 609 kcal | 56 g koolhydraten | 9 g eiwit | 38 g vet

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)