Bengaalse tomatensaus
Eenvoudig4 personen30 minuten bereiden
De Indiase en Bengaalse keuken hebben een voorkeur voor een pittige tomatensaus boven tomatenpulp uit blik. Deze zelfgemaakte tomatensaus gebruiken we als basis in veel tikka-gerechten, maar werkt ook als een verwarmende tomatensoep. Doe er dan en derde extra water bij en serveer met wat raita en naan.
Ingrediënten
- ½ theelepel gemalen kurkuma
- ½ theelepel komijnzaad (geroosterd en gemalen of gestampt)
- ½ theelepel korianderzaad (geroosterd en gemalen of gestampt)
- ½ theelepel zwarte mosterd
- ½ theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel gemalen chilipeper
- 1 laurierblaadje
- 1 theelepel zout
- 1 ui (in dunne ringen)
- 4 teentjes knoflook (in dunne plakjes)
- 2 middelgrote tomaten (in dunne plakken)
- 7 kerstomaten (gehalveerd)
- 100 ml + 600 ml water
- ½ rode paprika (in dunne ringen)
- 4 groene piripiri’s of rawits (gehalveerd)
- ½ theelepel tamarindeconcentraat
- 3 theelepels kristalsuiker
- koolzaadolie (om te bakken)
- Specerijentopping:
- 2 teentjes knoflook (in dunne plakjes)
- ½ ui (in dunne ringen)
- ½ theelepel kruidenzout
- 2 gedroogde rode chilipepers
- ½ theelepel vijfkruidenpoeder
- mosterdolie (om te bakken)
Kook mee!Deel je tasty foto’s van dit recept via Instagram of Facebook met #iamfoodies!
Bereiding
- Leg alle specerijen in hoopjes klaar op een bord.
- Verhit een steelpan met olie en bak de specerijen hierin 1 minuut. Doe de ui en knoflook erbij en bak 2 minuten mee. Voeg wat water toe tegen het aanbranden.
- Doe de tomaten, kerstomaten en 100 ml water in de steelpan. Laat 2 minuten op middelhoog vuur koken en roer daarbij de tomaten tot moes.
- Voeg 600 ml water toe en breng met deksel op de pan aan de kook. Voeg de paprika, piripiri’s, tamarindeconcentraat en suiker toe. Laat de saus tot de helft inkoken in circa 10 minuten. Roer regelmatig om.
- Verhit voor de specerijentopping een koekenpan met mosterdolie en fruit de knoflook met de specerijen 2 minuten al roerend. Meng door de tomatensaus.