Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
bierpretzels

Bierpretzels met grof zout en camembertdip

  • Gemiddeld

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

  • ca. 8 uur wachttijdca. 8 u. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 8

Ingrediënten

Voor de camembertdip

Bereiding

  1. 1. Doe de bloem, de suiker, de gist en 1 tl zout in een kom en meng goed door elkaar.

  2. 2. Breng de melk in een pan tot net aan de kook, voeg het bier toe en roer door elkaar. Het zal schiften, maar dat is oké. Schenk het mengsel over de bloem en meng met een houten lepel tot een grof deeg. Laat ca. 10 minuten rusten zodat de bloem het vocht opneemt.

  3. 3. Vet het werkblad lichtjes in met olie en schraap het deeg uit de kom op het werkblad. Vet een schone kom lichtjes in met olie. Vet je handen in met olie en kneed het deeg 10 seconden door. Doe het deeg in de kom en laat ca. 10 minuten rusten. Herhaal dit snelle doorkneden gevolgd door ca. 10 minuten rust twee keer. Het plakkerige deeg zal elke keer wat zachter en gladder worden. Dek de kom af met vershoudfolie en zet het deeg 6-8 uur of een nacht in de koelkast. Wil je het snel laten rijzen, zet het dan 1-2 uur op kamertemperatuur.

  4. 4. Bestuif het werkblad met bloem en kiep het deeg erop. Snijd het deeg in 8 gelijke stukken en wentel elk stuk rondom in de bloem. Laat het deeg als het uit de koelkast komt ca. 30 minuten op kamertemperatuur komen.

  5. 5. Bestuif 2 vellen bakpapier met bloem. Rol elk stuk deeg tot een rolletje (60 cm lang, 1,5-2 cm Ø). Als het deeg inkrimpt, laat de rolletjes dan een paar minuten rusten en ga er dan mee verder. Leg een rolletje in een u-vorm en draai de uiteinden 2 keer om elkaar heen. Vouw ze terug naar jezelf en maak ze vast aan de boog van de u. Vorm op dezelfde manier de overige pretzels en verdeel ze over de vellen bakpapier. Laat ze op kamertemperatuur ca. 30 minuten rijzen.

  6. 6. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Breng een grote pan met water aan de kook en voeg voorzichtig de baking soda toe (het zal bruisen). Doe 2 pretzels tegelijk in het water en kook ze 30 seconden. Schep ze uit het water met een schuimspaan, laat ze even uitlekken en leg ze op 2 schone vellen bakpapier. Herhaal met de overige pretzels en leg ze met de vellen bakpapier op twee bakplaten. Bestrijk ze lichtjes met de eidooier en bestrooi ze met grof zout. Bak ze ca. 25 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.

  7. 7. Leg voor de camembertdip de camemberts in ovenschaaltjes in prik ze meerder keren in met de punt van een scherp mes. Maal het karwijzaad samen met de wittepeperkorrels grof in een vijzel. Verdeel het over de camemberts en druppel 2 el donker bier over elke camembert. Zet de camemberts de laatste 10-15 minuten onder in de oven bij de pretzels. Serveer de warme pretzels met de gesmolten camembert.

Per portie: 536 kcal | 71 g koolhydraten | 24 g eiwit | 16 g vet

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)