Bereiding

 
*Blaff is een visgerecht. De vis wordt bereid en geserveerd in een pittige bouillon. Het is niet met zekerheid te zeggen, maar naar het schijnt is het gerecht vernoemd naar het geluid wanneer de vis in de pan valt. Al is het ook mogelijk dat het woord een verbastering is van broth (bouillon).

  1. Meng het citroensap met 2 el olie en de cayennepeper. Wrijf de vismoten in met het mengsel en bestrooi ze met zout en peper. Laat de vis een nacht afgedekt marineren in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3). Was de zoete aardappels, schil ze en snijd ze in grove stukken. Leg de zoete aardappels in een bakblik en meng ze met 2 el olie. Bestrooi ze met zout en peper. Rooster de zoete aardappels ca. 30 minuten in de oven.
  3. Pel de uien en snijd ze in ringen. Pel en snipper de knoflook. Was de peterselie en de tijm en hak ze grof. Doe de uien, de helft van de knoflook, de tijm, de peterselie, de rode peper en de laurierblaadjes met ca. 500 ml water in een pan en breng aan de kook. Laat het geheel ca. 10 minuten afgedekt op laag vuur trekken.
  4. Leg de vismoten in de hete bouillon en laat ze 6-7 minuten op laag vuur garen. Voeg als de vis gaar is de resterende knoflook, de olijfolie en het limoensap toe. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de blaff* heet met de geroosterde zoete aardappels.

Foto’s: foodies