Bereiding

  1. Schil de aardappelen, halveer ze en kook ze in een pan met ruim water ca. 10 minuten. Snijd de bloemkool in stukjes en doe ze bij de aardappelen in de pan.Kook samen met de aardappelen ca. 10 minuten verder tot alles gaar is.
  2. Maak ondertussen de witlof schoon en verwijder het onderste stukje van de stronk. Halveer de stronken witlof in de lengte. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C) en plaats een rooster in het midden.
  3. Giet de aardappelen en bloemkool af. Verwarm de melk in de nog warme kookpan. Doe de gekookte aardappelen en de bloemkool bij de melk en stamp het geheel met een pureestamper glad. Schenk er eventueel een beetje olijfolie bij om het romiger te maken.
  4. Breng de puree op smaak met zout en peper en roer alles nog even om. Verdeel de aardappel-bloemkoolpuree over de bodem van een ovenschaal en leg hierop de gehalveerde stronken witlof. Druk deze licht aan. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  5. Verbrokkel de kaas en strooi deze over de witlof. Bak de puree ca. 15 minuten in de oven of totdat de kaas zacht is en mooi goudbruin. Haal de puree uit de oven en strooi er wat fijngehakte kruiden zoals peterselie overheen.