Bereiding

Benieuwd naar het boerenkoolrecept van Jeroen Vesters uit het foodies kerstnummer? Lees hieronder hoe je de lekkerste boerenkoolsoep maakt.

  1. Verwarm de oven voor op 180 C. Meng de bloem, het grove zout, de eidooier en genoeg water om er een stevig deeg van te maken. Kneed het deeg en leg het in de koelkast.
  2. Leg in een ovenbestendige pan een laag van de savooiekool, de boerenkool, de ui en de aardappel. Bestrooi met de spekblokjes, de kaas en de ansjovis. Leg hierop de sneetjes stokbrood en bouw een nieuwe laag op met dezelfde ingrediënten, bestrooi opnieuw met de spekblokjes, de kaas en de ansjovis.
  3. Breng de bouillon aan de kook en breng op smaak met zout en peper. Maak van het deeg een lang, dun lint en plak het op de rand van de pan, giet de warme bouillon in de pan en druk voorzichtig de ingrediënten aan totdat de kool onder de bouillon staat. Sluit de pan en druk het deksel in de deegrand zodat de pan afgesloten is. Zet de pan ca. 20 minuten in de oven en breek de deegrand open met een mes. Het deeg is niet om op te eten maar zorgt ervoor dat er geen vocht ontsnapt en druk ontstaat in de pan waardoor het garingsproces versneld wordt. Serveer de soep met stokbrood gegratineerd met kaas.