Foodies Italië
Foodies Italië
cover Foodies Italië 2025
Bosbessencheesecakedonuts

Bosbessencheesecakedonuts

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

  • ca. 2 uur en 30 minuten wachttijdca. 2 u. en 30 min. wachttijd

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen: 12

Ingrediënten

Bereiding

  1. Maak voor het beste resultaat het deeg een dag van tevoren. Verwarm de melk in een kleine pan op middellaag vuur tot er stoom van afkomt. Voeg de boter toe, neem de pan van het vuur en houd apart tot de boter is gesmolten en het mengsel lauwwarm is.

  2. Doe de bloem in een grote kom of de kom van een staande mixer. Voeg de suiker toe en meng met je vingers door elkaar. Voeg de gist aan één kant van de kom toe en ½ tl zout aan de andere kant. Klop het ei door het lauwe melkmengsel en doe het bij de droge ingrediënten. Gebruik je handen of de haak van de mixer om de ingrediënten door elkaar te mengen tot ze een ruw geheel vormen. Stort het deeg uit op je werkblad en kneed 8-10 minuten, tot het deeg glad en elastisch is, of kneed ca. 5 minuten in de mixer.

  3. Leg het deeg in een licht ingevette kom, dek af en zet een nacht in de koelkast voor het beste resultaat. Als je die tijd niet hebt, kun je het deeg ook 2 uur laten rijzen, of tot het in volume verdubbeld is.

  4. Doe voor de vulling de blauwe bessen en 2 el suiker in een steelpan, breng een beetje aan de kook op middellaag vuur en laat ca. 5 minuten borrelen, tot het een siroopachtige consistentie heeft. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen. Doe het mengsel in een spuitzak en leg in de koelkast tot verder gebruik. Meng de roomkaas kort met 1 el suiker en de vanille – meng niet te lang, dan kan de roomkaas te dun worden. Doe het mengsel in een spuitzak en leg ook in de koelkast.

  5. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken van ca. 50 g per stuk. Maak van elk stuk een strakke, gladde bal en leg op een met bloem bestoven bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de deegballetjes. Dek losjes af en laat 30 minuten tot 1 uur rijzen, of tot de balletjes in volume verdubbeld zijn (dit is afhankelijk van de kamertemperatuur en van of het deeg in de koelkast heeft gerezen of niet).

  6. Vul een frituurpan volgens de aanwijzingen van de fabrikant met olie, of vul een grote pan met dikke bodem voor niet meer dan ⅓ met olie. Verhit de olie tot 180⁰C of tot een stukje boter erin sist en in een minuutje goudbruin wordt. Bedek een bord of schaal met keukenpapier en doe wat rietsuiker in een ondiepe kom. Houd beide apart.

  7. Laat met een schuimspaan 2-3 donuts voorzichtig in de olie glijden, zodat ze niet inzakken. Frituur 2-3 minuten aan beide zijden tot ze goudbruin zijn en laat op het keukenpapier een minuutje uitlekken. Wentel ze door de suiker tot ze helemaal bedekt zijn en leg ze op een bord om helemaal af te koelen. Herhaal deze stappen met de rest van de donuts. Controleer af en toe de temperatuur van de olie, zodat die niet te heet wordt.

  8. Prik, wanneer de donuts genoeg afgekoeld zijn, met een satéprikker een gaatje in elke donut, zodat de punt van de spuitzak erin kan. Vul de donuts eerst met de roomkaas: doe de spuitzak in de donut, knijp 1-2 seconden en haal er weer uit. Doe hetzelfde met het bosbessenmengsel. De gevulde donuts moeten zwaar aanvoelen en de vulling moet er een beetje uitlopen. De donuts zijn het lekkerst als je ze dezelfde dag nog eet.

Per portie: 249 kcal | 30 g koolhydraten | 6 g eiwit | 11 g vet

© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: BBC Good Food Team Foto’s: Myles New Styling: Max Robinson Foodstyling: Katie Marshall

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)