Bereiding

Deze zomer was ik van plan om naar Marseille te gaan en daar bouillabaisse te eten. Omdat ze in Marseille beweren de enige authentieke bouillabaisse te serveren, moet het daar in de avondzon op een terrasje aan de haven wel echt genieten zijn. Uiteindelijk boekten we een reis naar Italië en ben ik nu dus weer thuis zonder die heerlijke, typisch Franse vissoep gegeten te hebben. Dan maar thuis aan de slag. Ook voor jullie hier het recept voor deze klassieker uit de Franse keuken.

  1. Borstel de mosselen grondig schoon en verwijder de baarden. Controleer de mosselen door er tegenaan te tikken. Gooi mosselen die open blijven weg. Ook mosselen die extra zwaar aanvoelen kun je beter weggooien, ze kunnen vol zitten met zand.
  2. Snijd de venkel in dunne plakken. Pel en snipper de ui en de knoflook. Was de tomaten en snijd ze grof. Verhit de olie in een braadpan. Fruit de venkel en de ui goudbruin. Voeg de tomaten toe en bak het geheel ca. 3 minuten verder. Voeg 1 l water, de laurierblaadjes, de tijm, de saffraan, de knoflook en de sinaasappel toe en laat het geheel ca. 10 minuten koken.
  3. Verwijder de tijm, de laurierblaadjes en de sinaasappel uit de pan en giet de soep door een zeef. Giet de soep in een schone pan en breng hem licht aan de kook. Zet het vuur laag, voeg de mosselen en de visfilet toe en laat ze ca. 5 minuten garen in de soep. Verwijder ongeopende mosselen en breng de soep op smaak met zout en peper.

Tip: lekker met garnalen!

Foto: Rob Kerkvliet