Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Broodje hete oesterzwammen mét ketjap sambal

Broodje hete oesterzwammen mét ketjap sambal

  • Eenvoudig

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Voor de ketjap sambal

Raghenie: 'Ik zal dit recept geen broodje vegan ketjapkip noemen, want waarom heten oesterzwammen met wat komijn- en paprikapoeder ineens ‘vegan shoarma’? Waarom heet watermeloen uit de oven met een likje soja, vega tonijn? Enfin, oesterzwammen en koningsboleten zijn mijn go-to geworden voor het vervangen van kipfilet en doen er echt niet voor onder, helemaal niet op dit Surinaamse broodje!"
Tip
Raghenie laat je de Surinaamse keuken ontdekken aan de hand van haar columns. Typ in de zoekbalk 'column Raghenie' om ze te vinden.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Scheur de oesterzwammen voorzichtig in repen. Probeer de repen even groot te houden, dat zorgt voor een gelijk- matig garingsproces. Meng in een kom de oesterzwammen met de knoflook, ketchup, zoete ketjap, zoute ketjap, olie, het vijfkruidenpoeder en de chilivlokken. Verdeel de oesterzwammen op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 15 minuten in de oven tot de paddenstoelen gaar en mooi bruin zijn.

  2. Verwijder voor de ketjap sambal de harde buitenkant van de citroengras en stamp de stengel aan met een vijzelstamper. Snijd de laos in plakken en stamp aan met de vijzelstamper, maar niet kapot. Doe de madame jeanettes (eventueel zonder pitjes en zaadleiders) en knoflook in een vijzel en stamp fijn samen met de rietsuiker. Verwarm de zoute ketjap in een steelpan op laag vuur met het knoflookmengel uit de vijze’, de citroengras en de laos en roer goed door. Verwarm de zoute ketjap in een steelpan op laag vuur met het citroengras en de laos. Doe de madame jeanettes (eventueel zonder pitjes en zaadleiders) en knoflook in een vijzel en stamp fijn samen met de rietsuiker. Laat 15 minuten op laag vuur heel zachtjes indikken. Proef en breng eventueel nog extra op smaak met zout of rietsuiker. Schep de ketjapsambal met de laos en het citroengras in een glazen pot en laat afkoelen. Serveer de laos en het citroengras niet, die zijn enkel om hun aroma af te geven.

  3. Schep de paddenstoelen halverwege de tijd om. Doe de oesterzwammen in een schaal en bestrooi ze met de fijngesneden bladselderij. Snijd als de paddenstoelen in de oven staan de Surinaamse puntjes in de lengte doormidden en smeer de snijkanten in met wat boter. Leg de broodjes met de snijkant naar boven op een tweede bakplaat en zet deze 5 minuten bij de paddenstoelen in de oven. Leg op elk bord een Surinaams- of een wit puntje en  verdeel de oesterzwammen erover.

  4. Bestrooi eventueel met chilivlokken en grof zeezout. Drizzel er wat ketjap- sambal over van en maak af met het zuur en eventueel wat plakjes avocado.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)
Uit het boek

Madame Jeanette

€ 34,99
madame jeanette