Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
broodkrans

Broodkrans met pulled oats en cranberry’s

In samenwerking met de Vegetariërsbond
  • Gemiddeld

  • 15 minuten bereidingstijd15 min. bereidingstijd

  • en 10 minuten wachttijd en 10 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Voor het brooddeeg

Deze feestelijke krans met een vegetarische vulling van pulled oats draait er niet omheen: het is kerst!

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg met 25 ml lauwwarm water in de mengkom van de keukenmachine en kneed er met de kneedhaak in 10-15 minuten een soepel deeg van. Vorm een bal van het deeg en leg het deeg in een met olie ingevette kom. Draai de bol even rond in de kom, zodat hij overal met olie bedekt is. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg ca. 1 uur op kamertemperatuur rijzen.

  2. Verhit 1 el olie in de koekenpan en bak hierin de pompoen, de ui, de knoflook, de tijm en de rozemarijn 2-3 minuten. Blus af met een scheutje water, doe het deksel op de pan en laat ca. 5 minuten stoven. Zet het vuur uit en breng het geheel op smaak met cayennepeper, nootmuskaat en een snufje zout.

  3. Bak in een andere koekenpan de Pulled Oats in 1 el olie in een paar minuten lichtbruin. Meng de Pulled Oats door het pompoenmengsel. Roer de feta, de crème fraîche, de cranberry’s en de peterselie erdoorheen.

  4. Leg het deeg met de mooie kant naar beneden op een met olie ingevet vel bakpapier. Rol het deeg met een deegroller uit tot een cirkel van ca. 35 cm Ø.

  5. Maak met een schaaltje (ca. 12 cm Ø) een afdruk op het midden van het deeg. Let erop dat je het schaaltje niet door het deeg heen drukt. Snijd in het rondje met een schoon mesje een X en een + (zodat je een stervorm met 8 punten krijgt). Verdeel het pompoenmengsel in een kring over het deeg aan de buitenkant van de cirkel en laat de buitenrand daarbij vrij. Vouw de deegrand van buiten naar binnen voor ¾ over de vulling. Vouw nu de 8 sterpunten terug over de deegrand.

  6. Leg de krans met het bakpapier op een bakplaat en dek af met vershoudfolie. Laat de krans op kamertemperatuur nog ca. 45 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de over voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).

  7. Bestrijk de krans met het eigeel en bak in ca. 25 minuten in de oven goudbruin. Haal de krans uit de oven, laat ca. 5 minuten afkoelen en garneer met wat extra verse peterselie.

Per portie: 685 kcal | 84 g koolhydraten | 26 g eiwit | 17 g vet

Receptuur: Jacqueline Sluijter Foto’s: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)