Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).
  2. Snijd het brood indien nodig in plakken van gelijke dikte, leg op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olijfolie. Rooster de broodjes 6-8 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en een beetje knapperig is. Als je de barbecue toevallig aan hebt staan – nog beter voor de smaak – dan hebben ze echt maar een paar minuten nodig. Rooster ze absoluut niet te lang, het moeten geen crackers worden, de broodjes moeten nog meeveren als je ze induwt.
  3. Wrijf een kant van de nog warme bruschette in met het teentje knoflook. Beleg de bruschette vervolgens met een topping naar keuze.

Met doperwten & citroenricotta

  1. Maal ⅔ van de doperwten samen met de knoflook, munt en dragon fijn in de keukenmachine of hak fijn met een groot mes. Roer de citroenrasp, het -sap en wat zout en peper door de ricotta. Schep de erwtenpuree, daarna de ricotta en als laatste de overgebleven erwtjes op de bruschette.

Met ijskoude boter, kappertjes en ansjovis

  1. Laat de ansjovis 10 minuten weken in een scheutje melk. Laat ze daarna goed uitlekken, bij voorbeeld op wat keukenpapier. Hak de kappertjes, peterselie en knoflook grof met een koksmes. Smeer een dikke laag boter op de bruschette, bestrooi lichtjes met zout, schep daar bovenop de kappertjes en beleg met ansjovis.

Met cavolo nero en mozzarella

  1. Breng een pan water met zout aan de kook en laat de cavolo nero 15 minuten koken. Laat goed uitlekken en hak fij n met een scherp mes. Beleg de bruschette met de cavolo nero. Scheur de mozzarella in stukken en leg erbovenop. Bestrooi met zout (of zoutflakes als je die hebt) en druppel er nog wat olijfolie overheen.

Met gekaramelliseerde uien

  1. Verhit de boter en een scheutje olijfolie in een koekenpan of hapjespan met deksel. Laat de uien met de knoflook, oregano en een snufje zout 45 minuten op lage temperatuur smoren met de deksel op de pan. Schep op de bruschette en garneer met wat verse kruiden.
Roberta’s cucina povera

Uit het boek:

Roberta’s cucina povera
€24,99

Receptuur: Roberta Pagnier Fotografie: Tess Fluit Styling: Marjolein Vonk