Bereiding

  1. Los de gist met de suiker op in wat lauw water. Roer goed door en laat 10 minuten staan.
  2. Zeef de bloem boven een grote kom, maak een kuiltje in het midden en giet daar het gistmengsel in. Roer dit even door. Voeg de eieren toe, 1 eetlepel olie, het zout en ongeveer 1 deciliter lauw water. Kneed het geheel goed door, voeg zo nodig nog wat olie of wat water toe. Kneed 10 minuten tot een soepele, gladde deegbal. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het op een warme plek 1 uur rijzen.
  3. Kneed het deeg dan weer even snel door en laat het opnieuw afgedekt met een vochtige theedoek een ½ uur rijzen. Het deeg moet dan in volume verdubbeld zijn.
  4. Verdeel het deeg in 3 ballen. Laat deze even rusten.
  5. Rol ze dan uit tot strengen van ongeveer 25 centimeter lang. Leg de uiteinden van de 3 strengen op elkaar. Vlecht het deeg en druk de uiteinden aan de andere kant ook op elkaar.
  6. Leg de challe op een met olie ingevette bakplaat. Kwast de bovenkant in met de met water losgeklopte eidooier en strooi het maanzaad (of sesamzaad) erop. Laat het brood dan nogmaals afgedekt een ½ uur rijzen.
  7. Verwarm intussen de oven voor op 220 °C. Bak het brood 15 minuten, verlaag dan de temperatuur van de oven naar 180 °C en laat het nog 25 minuten bakken. De bovenkant moet goudbruin zijn.
Memmisj

Uit het boek:

Memmisj
€35,00