Bereiding
1. Meng voor de donuts 200 g bloem, de gist, de suiker en het zout in een kom. Voeg de melk en de boter toe en roer ze kort erdoorheen. Splijt het vanillestokje en schraap er het merg uit. Voeg het vanillemerg en het ei toe en kneed het geheel in ca. 10 minuten tot een soepel en glad deeg. Laat het deeg op kamertemperatuur afgedekt ca. 1 uur rijzen. Zet het deeg daarna ca. 2 uur in de koelkast.
2. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ca. 2 cm dikke plak. Steek grote cirkels (ca. 10 cm Ø) uit het deeg, bijvoorbeeld met de bovenkant van een glas. Steek uit de deegcirkels kleine cirkels (ca. 3 cm Ø), bijvoorbeeld met een borrelglaasje. Plak de kleine cirkels en andere restjes deeg aan elkaar, rol weer uit en herhaal tot al het deeg op is. Leg de donuts niet te dicht op elkaar op bakpapier en dek ze losjes af met vershoudfolie. Laat de donuts op kamertemperatuur nog ca. 45 minuten rijzen.
3. Zet 4 grote glazen in de vriezer om goed koud te laten worden. Verhit de olie in een ruime pan tot ca. 175°C. Frituur de donuts portiegewijs in ca. 5 minuten goudbruin. Schep de donuts uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Laat ca. 10 minuten afkoelen. Wentel de donuts* in fijne kristalsuiker en laat verder afkoelen.
4. Houd 8 amarenakersen achter voor de garnering. Doe de rest van de amarenakersen, 2 el siroop, de verse kersen, het vanille-ijs en de melk
in een blender en pureer tot een gladde, romige milkshake.
5. Schep wat kersensiroop langs de randen van de gekoelde glazen. Vul de glazen met de milkshake. Spuit er een flinke dot slagroom op. Steek er een donut en een stukje kitkat in. Garneer met de achtergehouden kersen en giet er nog wat kersensiroop op.
Per portie: ca. 725 kcal
12 g eiwit | 38 g vet | 82 g koolhydraten
*Bewaar afgekoelde donuts die je overhebt in de vriezer in een goed afgesloten zak of bak.
© foto’s & receptuur: Willem van Santen