Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Cover voor Citrus, amandel en yoghurtcake

Citrus, amandel en yoghurtcake

  • Eenvoudig

  • 45 minuten bereidingstijd45 min. bereidingstijd

  • 15 minuten wachttijd15 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 12

Ingrediënten

Deze frisse yoghurtcake met citrus maak je in een mum van tijd.
Tip
De cake is het lekkerste wanneer je ‘m warm serveert met een kopje thee of koffie erbij. Perfect om te serveren bij de paasbrunch.

Bereiding

  1. Smelt de boter in een kleine steelpan. Haal de pan van het vuur af zodra de boter is gesmolten en laat afkoelen. Vet ondertussen een springvorm (ca. 23 Ø) in met de overige boter en verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C).

  2. Meng 200 g basterdsuiker, de bloem en gemalen amandelen samen in een kom. Klop in een andere kom de eieren los en meng samen met 75 g yoghurt en de afgekoelde gesmolten boter. Is het geheel goed gemengd? Voeg het dan aan de kom met droge ingrediënten toe. Rasp de schil van de citroen en sinaasappel en meng door het beslag met een spatel. Giet het mengsel in de springvorm en bak de cake ca. 40 minuten in de oven.

  3. Snijd ter garnering een paar schijfjes van de sinaasappel en citroen af. Pers de rest van deze citrusvruchten uit en voeg toe aan een pan. Je hebt ca. 6 el sap nodig. Voeg hier 2 el basterdsuiker aan toe en voeg de gesneden schijfjes citroen en sinaasappel toe. Breng het geheel aan de kook en laat 5-10 minuten koken totdat het sap is ingedikt en de schijfjes zacht zijn geworden. Laat afkoelen, haal de schijfjes uit de pan en laat afkoelen op een vel bakpapier.

  4. Test of de cake goed gaat is door in het midden een satéprikker te steken. Wanneer er geen natte cakemix aan de satéprikker kleeft, weet je dat die gaar is. Is de cake nog niet gaar? Bak ‘m dan 5-10 minuten langer en controleer opnieuw. Zodra de cake gaar is, haal ‘m uit de oven en laat 5 minuten in de springvorm afkoelen. Lepel er vervolgens de citrussiroop overheen en laat nog 10 minuten afkoelen. Haal vervolgens de cake uit de springvorm.

  5. Meng 2 el yoghurt met de poedersuiker om zelf een glazuur te maken. Schep het glazuur op het midden van de cake en gebruik de achterkant van een lepel om het over de cake te verspreiden. Strooi vervolgens de geroosterde amandelsnippers over de cake en versier het met de citrusschijfjes. Serveer warm of laat volledig afkoelen.

Per portie: 345 kcal | 37 g koolhydraten | 6 g eiwit | 19 g vet

© BBC Good Food / Immediate Media Receptuur: Cassie Best & Liberty Mendez Foto’s: Mike English 

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)