Cottage pie met hert
Gemiddeld
ca. 4 uur en 55 minuten bereidingstijdca. 4 u. en 55 min. bereidingstijd
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 140⁰C / hetelucht: 120⁰C). Verhit de helft van de olie in een grote vuurbestendige ovenschaal en bak het vlees er in porties in tot het een donker, gekarameliseerd korstje heeft. Leg het gebakken vlees op een bord. Draai het vuur laag, veeg de pan schoon met wat keukenpapier, voeg nog wat olie toe en bak de ui ca. 20 minuten op laag vuur, tot hij gekaramelliseerd is. Roer de knoflook en de specerijen erdoorheen en bak een paar minuten mee. Voeg het vlees toe aan de pan en roer door, zodat de specerijen het vlees bedekken. Schenk de wijn en de bouillon erbij en breng aan de kook. Leg het deksel op de pan en bak 2 uur en 30 minuten in de oven, tot het vlees heel mals is.
Neem het vlees uit de pan en leg het op een bord. Zet de ovenschaal weer op het vuur en laat hem tot ⅓ inkoken. Klop het maizenamengsel erdoorheen en kook ca. 5 minuten op laag vuur, tot de saus dik en glanzend is. Voeg het vlees, de limoenschil, het limoensap en de chocolade toe aan de pan en roer door. Breng zo nodig op smaak met zout en peper. Verdeel het mengsel als je wilt over kleinere, individuele ovenschaaltjes en zet in de koelkast. Je kunt de vulling drie dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren, of tot zes maanden in de diepvries.
Kook voor de puree de aardappels gaar in water met wat zout. Doe de zure room in een pan en verwarm op laag vuur. Giet de aardappels af en pureer ze met een aardappelpers of een aardappelstamper. Roer de chilipeper erdoorheen en spatel er langzaam de zure room doorheen, tot je een lichte, luchtige puree hebt. Breng op smaak met zout en peper en verdeel over de hertvulling, eventueel met een spuitzak. Bestrooi met de cheddar. Zet de pie in de koelkast tot je hem wilt bakken. Je kunt de pie een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren of tot een maand in de diepvries.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 180⁰C / hetelucht: 160⁰C). Bak de pie ca. 45 minuten, tot hij goudkleurig is en bubbelt. Neem uit de oven, laat ca. 10 minuten rusten en serveer direct uit de ovenschaal.