Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Cranberrykoeken met pistache-botercrème

Cranberrykoeken met pistache-botercrème

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 10 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 10 min. bereidingstijd

  • ca. 4 uur en 59 minuten wachttijdca. 4 u. en 59 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 15

Voor de pistache-botercrème

Voor de koeken

Bereiding

  1. Doe voor de pistache-botercrème de melk met 75 g pistachenoten in een kleine pan en breng aan de kook. Haal van het vuur, dek de pan af en laat de noten ca. 1 uur wellen. Giet het mengsel in een hoge beker en pureer met een staafmixer tot een gladde vloeistof met een milkshake-achtige consistentie. Doe dit terug in de pan en klop er de bloem, de suiker en de vanillepasta met een garde doorheen. Breng al roerende aan de kook en kook op middelhoog vuur, terwijl je blijft roeren met de garde, tot je een crème krijgt zo dik als banketbakkersroom. Schep de crème in een kleine kom en dek af met vershoudfolie. Laat ca. 2 uur afkoelen.

  2. Meng voor de koeken de bloem, het bakpoeder, de baksoda en het zout in een grote kom. Doe de boter, de suiker en de citroenschil in een andere kom en klop met de gardes van een handmixer in ca. 5 minuten luchtig en romig. Klop de eieren er 1 voor 1 doorheen. Voeg het vanille-extract toe en klop het kort erdoorheen. Voeg het bloemmengsel en de cranberry’s toe en meng door elkaar tot een zacht koekjesdeeg. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg ca. 2 uur opstijven in de koelkast.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Maak van het deeg balletjes ter grootte van een golfbal en leg ze met voldoende ruimte ertussen op 2 met bakpapier beklede bakplaten. Bak 14-16 minuten in de oven of tot de koeken lichtbruin beginnen te kleuren. Haal halverwege de baktijd de bakplaten uit de oven en tik een paar keer op het aanrecht, zodat de koeken wat instorten (hierdoor worden ze lekker chewy). Laat de koeken 5 minuten afkoelen op de bakplaat. Laat ze daarna helemaal afkoelen op een rooster.

  4. Maak de botercrème af door de zachte boter licht en romig te kloppen met een handmixer. Voeg de pistachecustard eetlepel voor eetlepel toe aan de boter, terwijl je blijft kloppen, tot je een zachte botercrème krijgt. Voeg eventuele enkele druppels kleurstof toe om de groene kleur van de pistache te versterken. Schep de crème in de spuitzak en spuit een laagje crème op de helft van de koeken. Dek af met de andere helft van de koeken. Rol de koeken tot slot door de overige pistachenoten, zodat de nootjes rondom blijven hechten aan de crème.

Per portie: 513 kcal | 59 g koolhydraten | 6 g eiwit | 27 g vet

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur & foodstyling: Edd Kimber Fotografie: Ant Duncan Styling: Tony Hutchinson

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)