Crispy sushihapjes
Eenvoudig
ca. 1 uur en 40 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 40 min. bereidingstijd
ca. 3 uur wachttijdca. 3 u. wachttijd
Advertentie
Bereiding
Doe de rijst in een kom en zet onder water. Roer met je vingers door de rijst en schenk het water eruit. Herhaal tot het water helder is. Doe de rijst met het water in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat de rijst ca. 15 minuten zachtjes koken, tot al het water is opgenomen. Neem van het vuur en laat afgedekt ca. 10 minuten staan.
Roer de rijst luchtig met een vork en roer de azijn erdoorheen. Bekleed een kleine bakplaat met opstaande rand met bakpapier. Stort de rijst op de bakplaat en spreid uit met een natte, siliconen spatel. De rijstlaag moet ca. 1 cm dik zijn, zodat je hem kunt frituren zonder dat hij uit elkaar valt. Pak de rijst in met vershoudfolie en zet minimaal 3 uur, maar liever een nacht, in de koelkast.
Neem de rijst voorzichtig van de bakplaat. Dompel een scherp mes in heet water en snijd de rijst in 24 blokjes. Doop het mes weer in heet water als de rijst eraan plakt. Verhit een dun laagje olie in een koekenpan tot hij heet is – een korreltje rijst moet er meteen in sissen. Leg 6 van de rijstvierkantjes in de pan en bak 4-5 minuten per zijde, tot ze goudbruin en krokant zijn. Wees voorzichtig bij het omdraaien – het vocht in de rijst kan de olie doen opspatten. Laat de gefrituurde rijstvierkantjes afkoelen op een rooster en dep ze droog met keukenpapier. Herhaal met de rest van de rijstvierkantjes en voeg zo nodig meer olie toe.
Bestrijk elk rijstvierkantje voor de topping met wat srirachamayo en beleg met plakjes avocado. Besprenkel met wat van de ponzu en beleg met een paar reepjes gember en een stukje nori. Besprenkel met wat extra srirachamayo en het sesamzaad.