Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
croquembouche spinsuiker

Croquembouche

  • Uitdagend

  • ca. 3 uur bereidingstijdca. 3 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 10

Ingrediënten

Bereiding

  1. Breng in een pan 250 ml water met 1 tl suiker en de boter aan de kook. Neem van het vuur en voeg 125 g bloem toe. Verwarm al roerend met een houten lepel opnieuw tot een samenhangend deeg ontstaat dat loslaat van de pan. Doe het deeg in een kom en laat ca. 5 minuten afkoelen.

  2. Voeg al kloppend een voor een 4 eieren en eventueel het eiwit toe aan het deeg. Het beslag moet heel langzaam van de lepel afdruipen. Schep het beslag in de spuitzak met ronde spuitmond.

  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 200°C / gas: stand 4). Spuit van het beslag rondjes van ca. 2 cm Ø op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk eventueel met een natte vinger de puntjes naar beneden. Bak de soesjes ca. 20 minuten in de oven. Verlaag na ca. 10 minuten de oventemperatuur (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C / gas: stand 2). Neem uit de oven en laat de soezen afkoelen.

  4. Splijt het vanillestokje en schraap er het merg uit. Verwarm de melk met het vanillestokje en het vanillemerg in een pan en laat ca. 10 minuten trekken. Klop de eidooiers los met 50 g suiker en roer er 25 g bloem doorheen.

  5. Schenk de warme melk al roerend bij het eidooiermengsel. Schenk het geheel terug in de pan en breng al roerend aan de kook. Kook ca. 2 minuten op laag vuur en verwijder het vanille stokje. Laat de crème afgedekt met vershoudfolie afkoelen.

  6. Klop de slagroom met 1 el suiker lobbig. Spatel de slagroom voorzichtig door de afgekoelde crème. Schep het geheel in de spuitzak met kleine spuitmond. Leg de spuitzak ca. 30 minuten in de koelkast.

  7. Prik in ieder soesje een klein gaatje en spuit er de crème in. Verwarm voor de karamel 125 ml water in een ruime pan en voeg 350 g suiker toe. Breng aan de kook en voeg als de suiker is opgelost de glucosestroop toe. Kook tot de suiker lichtbruin kleurt en een temperatuur van 160°C heeft bereikt.

  8. Zet de kartonnen kegel rechtop. Doop telkens een soesje tot ca. 1⁄3 in de karamel en leg hem rondom de kegel. Herhaal en leg telkens een rand van soesjes op de vorige. Zorg dat de soesjes door de warme karamel aan elkaar kleven. Laat minimaal 30 minuten afkoelen zodat de suiker gestold is.

Foto’s: Stephan van Raay (F&L) Servies etc.: Wim Pollman (servies.nl), eigen collectie

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)