Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Recept voor Indiase dahl

Dahl

In samenwerking met Valle del Sole
  • Eenvoudig

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

Dit Indiase comfortfood is vernoemd naar het hoofdingrediënt. Dahl betekent namelijk niets meer dan ‘splitpeulvrucht’. Masoor, tur, urad, moong en chana zijn enkele van de vele verschillende soorten dahl. Wij delen het recept van de meest bekende versie maar geven ook nog een hele hoop variaties zodat je kunt blijven experimenteren!

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

Voor erbij

Dit Indiase comfortfood is vernoemd naar het hoofdingrediënt. Dahl betekent namelijk niets meer dan ‘splitpeulvrucht’. Masoor, tur, urad, moong en chana zijn enkele van de vele verschillende soorten dahl. Wij delen het recept van de meest bekende versie maar geven ook nog een hele hoop variaties zodat je kunt blijven experimenteren!
Bewaaradvies
Wil je de dahl invriezen? Laat het dan helemaal afkoelen en doe in een diepvriesbestendige bak. Dan blijft hij tot drie maanden in de vriezer houdbaar. Om hem op te warmen; doe de dahl in een grote pan en laat ontdooien op laag vuur. Zet, als de dahl voor het grootste deel ontdooid is, het vuur middelhoog en verwarm al roerend totdat hij goed heet is.

Bereiding

  1. Spoel de linzen af onder stromend water en laat goed uitlekken. Verhit 1 el olie in een pan op middelhoog vuur en fruit er de ui 3-4 minuten in. Voeg de specerijen, de gember, de knoflook, beide pepers, de wortel en de tomaat toe en fruit 1 minuut mee. Doe de linzen erbij en blus af met de groentebouillon. Breng het geheel aan de kook en laat 15-20 minuten sudderen op laag vuur tot de linzen gaar zijn.

  2. Verhit 4 el olie in een kleine koekenpan en bak er de limoenblaadjes en het mosterdzaad 1 minuut in. Haal de pan van het vuur en zet apart. Verwarm de naan volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  3. Voeg de kokosmelk toe aan de linzen en verwarm kort mee. Roer de spinazie er in porties doorheen en laat hem slinken. Breng op smaak met zout en peper. Garneer de dahl met de yoghurt, de verse kruiden en de kruidenolie met mosterdzaad en limoenblaadjes. Serveer dit recept voor dahl met de naan en eet smakelijk.

Receptuur en foodstyling: Jacqueline Sluijter Foto’s: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren

Variaties
Je varieert eindeloos door verschillende groenten of kruiden te gebruiken. Vervang de spinazie bijvoorbeeld eens door grof gehakte boerenkool of cavolo nero. Dit geeft de Indiase dahl namelijk direct meer bite. Probeer ook eens bruine linzen of gele spliterwten in plaats van gedroogde rode splitlinzen. Hierdoor krijgt de dahl een andere smaak. Hou je van een beetje geurig en kruidig? Voeg dan eens drie gekneusde kardemompeulen toe samen met 1 kaneelstokje.

Wat vind jij van dit recept?

4 / 5.0 (322 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!