Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
De ultieme hummus

Hummus

  • Eenvoudig

  • ca. 5 uur bereidingstijdca. 5 u. bereidingstijd

  • ca. 12 uur wachttijdca. 12 u. wachttijd

Hummus, houmous of hoemoes: het maken is makkelijker dan je denkt, en het resultaat is altijd heerlijk. Met dit recept maak je een heerlijke dip of spread!

Lees verder onder de advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Lees verder na de advertentie

Hummus, houmous of hoemoes: het maken is makkelijker dan je denkt, en het resultaat is altijd heerlijk. Met dit recept maak je een heerlijke dip of spread!
Wist je dat?
Oorspronkelijk komt hummus uit Levant en is het onderdeel van bijvoorbeeld de Libanese keuken. Tegenwoordig zijn recepten met hummus populair in het hele Midden-Oosten en ver daarbuiten. Je vindt het in elke supermarkt, maar zelfgemaakt is uiteraard lekker.

Bereiding

  1. Doe de kikkererwten in een kom en giet er ruim water bij zodat ze onderstaan. Laat ca. 12 uur weken. Giet de kikkererwten af in een vergiet. Laat de kikkererwten nog ca. 1,5 dag staan tot ze beginnen te ontkiemen. Dit is geen must, maar op deze manier krijgen je kikkererwten wel meer voedingswaarden en is je hummus dus gezonder.

  2. Breng de kikkererwten in een pan met water op zeer laag vuur aan de kook. Kook de kikkererwten tot ze helemaal zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen. Dit kan zo 3 tot 4 uur in beslag nemen. Schep het schuim dat tijdens het koken ontstaat er met een lepel af en gooi weg. Dit schuim gebruik je niet.

  3. Vang bij het afgieten het kookwater van de kikkererwten af. Je kunt nu de hummus gaan maken of je kunt de kikkererwten in porties invriezen voor later. Vul kleine vershoudbakjes met de gekookte kikkererwten en voeg voldoende kookwater toe. Dit kookwater zit vol met zetmeel dat je graag wilt bewaren als je later alsnog hummus gaat maken.

  4. Maal de kikkererwten fijn in een keukenmachine. Voeg de tahini en de knoflook toe en maal kort verder. Breng op smaak met het zout. Is de hummus te dik? Voeg dan een scheutje van het kookvocht toe om hem smeuïger te maken.

  5. Serveer de hummus als hij nog heet is, dat hoort zo in Israël. Garneer hem met wat extra vierge olijfolie en een snufje za’atar. Lekker met platbrood.

Wat eet je erbij?
Heb je het recept gemaakt? Dan kun je vast wel wat inspiratie gebruiken. Daarom verzamelden wij onze favoriete recepten met hummus. Doe er je voordeel mee!

Wat vind jij van dit recept?

4.8 / 5.0 (10 stemmen)
Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!