Bereiding

1 Vet een springvorm (ca. 24 cm Ø) in en bestuif hem met bloem. Kneed 300 g bloem, 150 g suiker, 150 g boter in blokjes, het ei en een snufje zout tot een glad deeg. Rol ca. 2/3 van het deeg op een beetje bloem rond (ca. 30 cm Ø) uit en leg het deeg in de vorm. Druk de rand ca. 3 cm omhoog. Dek de springvorm af met vershoudfolie. Wikkel de rest van het deeg in vershoudfolie. Zet de springvorm en de rest van het deeg in de koelkast.

2 Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C / gas: stand 2). Hak de noten grof voor de vulling. Karamelliseer 300 g suiker en roer de noten erdoorheen. Giet de slagroom erbij, breng het geheel aan de kook en laat de karamel al roerende oplossen. Verdeel de notenkaramel over de deegbodem. Rol de rest van het deeg rond (ca. 24 cm Ø) uit en leg het deeg als deksel op het notenmengsel. Druk de deegranden rondom tegen elkaar aan.

3 Bak de taart ca. 30 minuten in de oven. Verlaag de oventemperatuur (elektrisch: 150°C / hetelucht: 125°C / gas: stand 1) en bak de taart ca. 15 minuten verder.

4 Neem de taart uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen. Los de taart uit de vorm en laat hem helemaal afkoelen. Laat de notentaart minimaal 12 uur, bij voorkeur 1 nacht, rusten zodat de smaken goed in kunnen trekken. Lekker met vanille-ijs of opgeklopte slagroom.

Uit deze taart snijd je ongeveer 20 stukken.